Parlamentul de la București a aprobat participarea militarilor români la operațiunile SUA și UE împotriva rebelilor Houthi

  • 22 Aprilie 19:03
Parlamentul de la București a aprobat participarea militarilor români la operațiunile SUA și UE împotriva rebelilor Houthi

Camera Deputaților și Senatul au aprobat, în plenul reunit de luni, cererea președintelui Klaus Iohannis de participare a Armatei României la Operația de Securitate maritimă a Uniunii Europene EUNAVFOR ASPIDES și participarea Armatei României la Operația maritimă de tip coaliție PROSPERITY GUARDIAN (OPG), având ca obiectiv protejarea securității pe principalele rute de navigație din Strâmtoarea Bab-al-Mandeb, Strâmtoarea Ormuz, apele internaționale din Marea Roșie, Marea Arabiei și Golful Piersic.

De asemenea, plenul reunit a aprobat solicitarea șefului statului pentru participarea Armatei României la operațiile desfășurate sub egida Grupului operativ pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră – MCM BLACK SEA, începând cu anul 2024, cu personal de stat major și o navă militară, transmite News.ro.

Prima scrisoarea transmisă de către președintele Iohannis celor două Camere ale Parlamentului prevede următoarele:

„Pe fondul conflictului din Fâșia Gaza și al intensificării acțiunilor grupării rebele yemenite Al-Houthi asupra unor obiective și interese relaționate Israelului, inclusiv asupra traficului comercial maritim din Marea Roșie, situația de securitate din zona coastelor yemenite și a Strâmtorii Bab-al-Mandeb s-a deteriorat constant, cu repercusiuni negative la nivelul economiei europene și mondiale.

În acest context, la data de 18 decembrie 2023, Statele Unite ale Americii și-au asumat intervenția împotriva rebelilor Al-Houthi prin lansarea Operației maritime de tip coaliție PROSPERITY GUARDIAN (OPG) și au adresat comunității internaționale un apel pentru implicare în rezolvarea situației de securitate din Marea Roșie prin participarea cu personal de stat major și capabilități navale, precum și prin intensificarea schimbului de informații.

Totodată, la data de 29.01.2024 , Uniunea Europeană a inițiat demersuri pentru lansarea unei operații pentru asigurarea libertății de navigație în contextul acestei crize, în strânsă cooperare cu Operația maritimă de tip coaliție PROSPERITY GUARDIAN. În acest sens, a fost aprobat Conceptul de Gestionare a Crizei pentru o nouă Operație maritimă, EUNAVFOR ASPIDES, având ca obiectiv protejarea securității maritime pe principalele rute de navigație din Strâmtoarea Bab-al-Mandeb, Strâmtoarea Ormuz, apele internaționale din Marea Roșie, Marea Arabiei și Golful Piersic. Operața EUNAVFOR ASPIDES s-a lansat la data de 19.02.2024, cu ocazia reuniunii Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene.

EUNAVFOR ASPIDES va lucra în strânsă colaborare cu conducerea Grupării Multinaționale de Forțe, dislocată în Marea Roșie și Golful Aden, precum și cu Operația maritimă a Uniunii Europene dedicată contribuției la securitatea maritimă în vestul Oceanului Indian și în Marea Roșie (EUNAVFOR ATALANTA).

În acest context, în conformitate cu prevederile art. 119 din Constituția României și ale Legii nr. 121/2011 privind participarea forțelor armate la misiuni și operații în afara teritoriului statului român, cu modificările și completările ulterioare, la propunerea Prim-ministrului României, după consultarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării, am aprobat participarea Armatei României la Operația de Securitate maritimă a Uniunii Europene EUNAVFOR ASPIDES, în vederea asigurării libertății de navigație în Strâmtoarea Bab-al-Mandeb, Strâmtoarea Ormuz, apele internaționale din Marea Roșie, Marea Arabiei și Golful Persic, începând din anul 2024, cu până la 5 militari.

De asemenea, în baza prevederilor art. 7 alin. (2) din Legea nr. 121/2011 privind participarea forțelor armate la misiuni și operații în afara teritoriului statului român, cu modificările și completările ulterioare, solicit aprobarea Parlamentului României pentru participarea Armatei României la Operația maritimă de tip coaliție PROSPERITY GUARDIAN (OPG), sub comanda SUA, în zona de responsabilitate din Marea Roșie, Golful Aden și teritoriul statului Bahrain, începând cu anul 2024, cu până la 3 militari.

Participarea personalului la această operație, în cadrul comandamentului dislocat pe teritoriul statului Bahrain, se va face ulterior reglementării statutului juridic al militarilor români pe teritoriul acestui stat.

Fondurile financiare necesare participării la misiuni sunt asigurate din bugetul alocat Ministerului Apărării Naționale în anul 2024”.

Cea de-a doua scrisoare a șefului statului către Legislativ are următorul conținut:

„România a promovat constant necesitatea protejării regiunii Mării Negre, îndeosebi în actualul context de securitate. Din această perspectivă, România acționează pentru creșterea relevanței regiunii Mării Negre în cadrul NATO, pentru a obține sprijin aliat în susținerea acestui obiectiv, inclusiv prin consolidarea prezenței aliate în Marea Neagră, în special navale.

Din cauza agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei, amenințarea minelor în derivă instalate de ambele state s-a amplificat, afectând siguranța navigației și a populației, așa cum au demonstrat numeroasele incidente înregistrate în Marea Neagră, în apropierea granițelor României.

În acest context, Turcia a propus constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră (Mine Counter-Measures Task Group Black Sea/MCM BLACK SEA).

Din perspectiva României, pe lângă răspunsul la problema reală existentă în Marea Neagră, crearea unui grup operativ constituie atât o modalitate de dezvoltare a cooperării regionale cu aliații săi riverani, cât și o oportunitate de a atrage participarea NATO și a aliaților neriverani în asigurarea securității Mării Negre.

Constituirea MCM BLACK SEA este o premieră în istoria recentă a regiunii Mării Negre și un proiect de importanță strategică.

Cu atât mai mult, trebuie avute în vedere limitările României și ale Bulgariei în ceea ce privește capabilitățile navale necesare, Turcia fiind singurul stat dintre cele nominalizate care dispune de capabilități dezvoltate pentru îndeplinirea cu succes a misiunii de luptă contra minelor atribuită MCM BLACK SEA.

În acest context, în conformitate cu prevederile art. 119 din Constituția României și ale art. 7 alin. (2) din Legea nr. 121/2011 privind participarea forțelor armate la misiuni și operații în afara teritoriului statului român, cu modificările și completările ulterioare, solicit aprobarea Parlamentului României pentru participarea Armatei României la operațiile desfășurate sub egida Grupului operativ pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră MCM BLACK SEA, începând cu anul 2024, cu personal de stat major – până la 6 militari și 1 navă militară cu capabilități MCM și echipă EOD la bord, având un echipaj de până la 85 de militari.

Reconfigurarea contribuției naționale la operațiile sub egida MCM BLACK SEA se va executa cu aprobarea ministrului apărării naționale, în funcție de cerințele operaționale și de evoluția activităților acestei misiuni, cu încadrarea în limitele numerice ale pachetului de forțe.

Fondurile financiare necesare participării la misiuni sunt asigurate din bugetul alocat Ministerului Apărării Naționale, în condițiile legii”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:5,66 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău