Parlamentul ar putea opera modificări în legislația cu privire la serviciul diplomatic

  • 03 Martie 16:49
Parlamentul ar putea opera modificări în legislația cu privire la serviciul diplomatic

Legea cu privire la serviciul diplomatic ar putea fi modificată. Comisia politică externă și integrare europeană a Legislativului a aprobat astăzi rapoartele asupra a două proiecte de legi, înaintate de Guvernul Republicii Moldova și de deputatul Iurie Reniță, comunică MOLDPRES.

Potrivit proiectelor, principalele modificări stabilesc pentru funcționarii serviciului diplomatic obligativitatea cunoașterii a două limbi de circulație internațională, neapartenența la partide politice și necesitatea abținerii de la manifestarea în public a convingerilor politice.

În același timp, modificările vizează protejarea drepturilor și intereselor personalului instituțiilor serviciului diplomatic. Astfel, se propune ca la expirarea termenului de aflare în misiune, funcționarul public care nu deține funcții diplomatice și consulare sau membrul personalului administrativ-tehnic sau de serviciu, detașat prin transfer în misiunea diplomatică sau oficiul consular, este transferat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. În cazul în care acest lucru nu este posibil, acesta va fi transferat, la alegere în funcțiile publice, administrativ-tehnice sau de serviciu propuse de Comisia de evaluare și concurs, luându-se în considerare vechimea în muncă în cadrul instituțiilor serviciului diplomatic.

De asemenea, se propune admiterea instruirii diplomaților la cursurile organizate și acceptate de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Cele două proiecte urmează a fi dezbătute în ședința plenară a Parlamentului.

Sursa:Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
18
Cer senin
Umiditate:24 %
Vint:2,06 m/s
Tue
11
Wed
10
Thu
6
Fri
5
Sat
6

Curs oficial BNM 12 Aprilie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.3153 -0.0010
USD 17.9347 -0.0332
RON 4.3312 -0.0029
UAH 0.6426 -0.0011
RUB 0.2323 -0.0003
Arhivă Radio Chișinău