Parlamentul ar putea adopta o declarație în legătură cu noua Lege a educației din Ucraina
-
19 Octombrie 2017 15:25
Parlamentul ar putea adopta o declarație în legătură cu noua Lege a educației din Ucraina care afectează și școlile cu predare în limba română. Subiectul a provocat astăzi dezbateri în ședința Legislativului, iar ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, merge la Kiev unde va discuta și acest subiect.
Noua lege a educației din Ucraina, care permite învățământul în limba maternă doar în școala primară, a provocat dezbateri în debutul ședinței de astăzi a Parlamentului, după ce deputații socialiști au cerut audierea premierului Pavel Filip în Legislativ, invocând lipsa de reacție a Guvernului la acest act normativ.
„Noua lege a educației conform rezoluției APCE a fost catalogată ca una discriminatorie, care încalcă convențiile europene ale drepturilor omului și absolut toată comunitatea europeană a condamnat această Lege. Unicul Guvern care a tăcut și nu a venit cu nicio reacție oficială a fost Guvernul Republicii Moldova”, a declarat deputatul PSRM, Vlad Bătrâncea.
Pe de altă parte, șeful fracțiunii PDM, Marian Lupu, a declarat că acest subiect a fost discutat în timpul vizitei premierului ucrainean, Volodimir Groisman, la Chișinău și că se află pe agenda discuțiilor cu Kievul.
„Guvernarea, și este firesc să fie, nu este orientată spre declarații isterice. Noi suntem orientați spre rezolvarea problemei și acest scop este pas cu pas atins. Nu pe platformă de foruri, nu pe calea unor declarații incendiare. Muncă… liniștită, calmă, pe bilaterală”, a declarat Marian Lupu.
Totodată, Marian Lupu a acuzat fosta guvernare comunistă că nu a făcut nimic pentru școlile cu predare în limba română din Ucraina.
În replică, liderul PCRM, Vladimir Voronin, a spus că atunci Chișinăul cel puțin le asigura cu manuale.
Iar liderul PL, Mihai Ghimpu, a declarat că situația respectivă este o consecință a ocupației sovietice.
„Dacă nu era ocupația din 1940 nu exista acum problema în ce limbă să învețe. și din păcate, după cum arată Rezoluția APCE putem doar să avem o atitudine. Și atât”, a declarat Mihai Ghimpu.
După mai multe discuții, liderul grupului popular-european, Valeriu Ghilețchi, a propus ca Parlamentul să adopte o declarație pe marginea acestui subiect, după ce o declarație similară a adoptat și Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Propunerea a fost acceptată și de către socialiști, care au renunțat la ideea de a-l audia pe Pavel Filip.În schimb, ei au anunțat că mâine vor propune un proiect de declarație în acest sens.
„Astăzi la Kiev pleacă și ministrul Educației, Culturii și Cercetării Monica Babuc, care urmează să abordeze și acest subiect în discuțiile cu oficialitățile ucrainene”, a constatat Valeriu Ghilețchi.
Amintim că premierul Pavel Filip a exprimat îngrijorarea Chișinăului, în timpul recentei vizite în Republica Moldova a omologului său ucrainean, Volodimir Groisman, în legătură cu noua lege a educației din țara vecină, dar a menționat că a primit asigurări din partea Kievului că drepturile minorităților etnice vor fi respectate.
Pavel Filip a declarat că înțelege interesul Kievului de a asigura învățământul în limba ucraineană în contextul războiului hibrid din regiune.