Parlamentul Albaniei a votat noul guvern, în premieră dominat de femei

  • 17 Septembrie 2021 13:49
Parlamentul Albaniei a votat noul guvern, în premieră dominat de femei

Parlamentul Albaniei a votat vineri primul său guvern dominat de femei de când sistemul multipartit a fost introdus în această țară, cu 30 de ani în urmă, informează Reuters, potrivit Agerpres.

După o sesiune parlamentară care a durat mai mult de 20 de ore, Edi Rama a fost votat ca premier pentru a treia oară după victoria răsunătoare repurtată în alegerile din aprilie.

Dintre cei 17 membri ai noului cabinet de miniștri, 12 sunt femei.

''Bătălia împotriva discriminării de gen și violenței domestice continuă și este departe de a fi câștigată'', a spus Rama, înainte ca parlamentarii să voteze noul guvern cu 77 de voturi din 140. ''Există încă forțe discriminatorii și o energie negativă care acționează în prezent în societatea noastră împotriva femeilor și fetelor'', a adăugat premierul albanez.

Olta Xhaka va fi în continuare în guvern, ca ministru de externe, în timp ce Delina Ibrahimaj, nou intrată în guvern, fosta șefă a autorității fiscale a statului, va conduce Ministerul Finanțelor și al Economiei.

Potrivit lui Rama, lupta împotriva infractorilor și corupției va fi o prioritate a celui de-al treilea mandat al său.

Noul guvern prevede o creștere economică de circa 4% în acest an, după scăderea de 3,3% în 2020 din cauza pandemiei.

Albania este țară membră a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) și dorește să adere la Uniunea Europeană (UE), însă reformele insuficiente și ezitările din partea unor membri ai UE pentru continuarea extinderii au încetinit procesul de aderare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:6,17 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău