Parlamentul a votat o lege pentru fermierii afectați de seceta din acest an. Vladimir Bolea: Este un suport juridic, care vine să reglementeze relațiile dintre agenții economici din agricultură și creditori

  • 13 Septembrie 17:40
Parlamentul a votat o lege pentru fermierii afectați de seceta din acest an. Vladimir Bolea: Este un suport juridic, care vine să reglementeze relațiile dintre agenții economici din agricultură și creditori

Parlamentul a votat astăzi o lege privind măsuri de sprijin pentru fermierii afectați de seceta din acest an și care sunt în incapacitate de a-și onora obligațiunile financiare față de creditori. Acesta este un mecanism nou, un suport juridic, care le va permite agricultorilor, să meargă direct cu actul de secetă la creditor, prin derogare de la Codul Civil, a explicat ministrul Agriculturii Vladimir Bolea în cadrul ședinței Parlamentului.

„...Agricultorii erau executați, la propriu, li se lua tractorul, li se lua cerealele din câmp. Acest proiect de lege vine să oprească în totalitate astfel de activități din partea creditorilor, permite agricultorului, timp de 6 luni, cu toate hârtiile și toate documentele pe masă să aibă o discuție și un dialog cu toți creditorii săi. Să facă un plan viabil, sustenabil, de închidere a datoriilor sale. Deci, acest proiect de lege are această menire - oprirea executărilor astăzi a penalităților, pentru că noi înțelegem că la fiecare contract de credit neonorat vin și penalități, deci se opresc toate penalitățile, toate executările silite, totul se stopează, din acest moment. Agricultorul își informează, pe această cale, nu există agricultori care nu dorește să-și achite sau să-și onoreze obligațiunile sale, dar pentru mine contează foarte mult ca să se creeze o atmosferă calmă, în care agricultorii împreună cu creditorii săi se așază la masă și fac un plan, semnează acorduri la contractele lor de credit și fac un plan de închidere a datoriilor sale. Acesta este un suport juridic, care vine să reglementeze și să aducă ordine în relațiile dintre agenții economici din agricultură și creditori”, a declarat ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea. 

Astfel, de prevederile proiectului vor beneficia agricultorii care au obținut credite/împrumuturi, bunuri în leasing sau inputuri utilizate pentru activități agricole în baza unor contracte încheiate începând cu data de 1 septembrie 2023 și până la data de 1 septembrie 2024 și ale căror culturi agricole au fost afectate în proporție de cel puțin 60% de seceta pedologică și atmosferică din anul 2024, iar suprafața prelucrată afectată constituie nu mai puțin de 50%.

Legea va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
19
Sat
14
Sun
12
Mon
12
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău