Parlamentul a votat o Declarație prin care condamnă războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei și se alătură eforturilor statelor democratice de înființare a unui tribunal care să condamne crimele de război comise de regimul de la Moscova

  • 02 Martie 15:29
Parlamentul a votat o Declarație prin care condamnă războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei și se alătură eforturilor statelor democratice de înființare a unui tribunal care să condamne crimele de război comise de regimul de la Moscova

Parlamentul de la Chișinău a votat astăzi, 2 martie, o Declarație prin care condamnă războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei și se alătură eforturilor statelor democratice de înființare a unui tribunal care să condamne crimele de război comise de regimul de la Moscova. Opoziția socialist-comunistă a propus un text alternativ de declarație, respins de majoritatea parlamentară pe motiv că nu face referire la retragerea trupelor ruse staționate ilegal în stânga Nistrului și nu condamnă atacurile rusești cu rachete care cad și pe teritoriul Rep. Moldova. În semn de protest, deputații din opoziție au părăsit sale de ședințe, transmite Radio Chișinău.

Declarația cu privire la agresiunea rusă împotriva Ucrainei a fost susținută de 55 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate. Subiectul a provocat discuții între deputații majorității parlamentare și cei din opoziția socialist-comunistă. Deputatul comunist Vladimir Voronin a propus crearea unui grup mixt care să elaboreze o declarație comună. 

„Retrageți proiectul dumneavoastră și propun să cream un grup mixt care să elaboreze o declarație nouă. Noi vrem să votăm această declarație dar dorim să o votăm împreună. Pe care criterii în această situație complicată trebuie să ne divizăm?”, a spus Voronin.

Totodată, deputatul socialist Vlad Bătrâncea a propus un text alternativ de declarație, elaborat de opoziție, și a cerut ca acesta să fie introdus pe ordinea de zi.

„Este un document echilibrat, bine gândit în totală corespundere cu cetățenii Rep. Moldova. Propunem și includerea și acestei delirații după care se creează comisie și se elaborează un text nou”, a declarat Bătrâncea.

În replică, președintele Parlamentului Igor Grosu a menționat că declarația opoziției nu face referiri la staționarea ilegală a trupelor ruse pe teritoriul Rep. Moldova și nu condamnă violarea spațiului aerian de către rachetele rusești.

„Eu nu am găsit acolo retragerea armatei care se află ilegală pe teriroiul nostru, a munițiilor. Nu am găsit o condamnare a rachetelor care zboară prin spațiul nostru. Când veți avea maturitatea și veți spune lucrurilor pe nume, voi crede în intențiile voastră. Până atunci- fățărnicie”, a menționat Grosu.

Deputatul Oazu Nantoi a dat citire textului Declarației care subliniază că Federația Rusă, din 2014, poartă un război de agresiune ilegal, neprovocat și nejustificat împotriva Ucrainei, amplificat la 24 februarie, anul trecut, printr-o invazie la scară largă.

„Declarația Condamnă  uciderea miilor de civili, inclusiv copii, torturarea, hărțuirea sexuală, răpirea și strămutarea pe teritoriul forțată pe teritoriul Federației Ruse a cetățenilor ucraineni. Acestea constituie crime de război și încălcarea flagrantă a dreptului internațional umanitar”, a specificat Nantoi.

Declarația demonstrează că Rep. Moldova se situează de partea lumii libere, a subliniat deputatul PAS Lilian Carp, președintele Comisiei Parlamentare de Securitate.

„Pentru a-și putea acoperi ticăloșia lor, vin cu o declarație în care nu vorbesc deloc despre tot ce se întâmplă la Bucea, Irpin, Mariupol. Ori ești de partea lumii care condamnă războiul, ori de partea celor care îl susținem. Prin votul acestei Declarații suntem de partea lumii care condamnă războiul. Noi suntem pentru pace. Slavă eroilor Rep. Moldova care 1992 s-au jertfit pe altarul libertăți și slavă celor care astăzi luptă pentru libertatea Ucrainei”, a spus Carp.

Documentul face referire și la susținerea Parlamentului de la Chișinău a eforturilor comunității statelor democratice de a institui un tribunal special pentru agresiune și  stabilirea răspunderii pentru crimele de război comise de Federația Rusă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Sun
6
Mon
0
Tue
1
Wed
2
Thu
0
Arhivă Radio Chișinău