Parlamentul a votat legea privind ONG-urile | 95 de deputați și-au dat votul

  • 11 Iunie 2020 16:37
Parlamentul a votat legea privind ONG-urile | 95 de deputați și-au dat votul

Parlamentul a votat astăzi, în lectura a doua, cu votul a 95 de deputați, Legea privind organizațiile necomerciale. Dezbaterile au fost de durată, întrucât deputații au avut divergențe în privința mai multor amendamente propuse.

Astfel, Legea a fost modificată așa încât, în perioada campaniei electorale, ONG-urile nu vor putea presta servicii și nici susține material concurenții electorali și nu vor putea face campanie electorală. Totodată, se vor permite acțiunile de promovare a alegerilor, organizarea dezbaterilor electorale și monitorizarea scrutinelor, în pofida unor amendamente înaintate anterior de socialiști, care intenționau să le impună ONG-urilor interdicții în acest sens.

Legea privind organizațiile necomerciale, votată de Parlament în prima lectură în anul 2018, ar urma să înlocuiască actuala legislație în domeniu, în vigoare încă din anii 90. Aceasta are ca scop simplificarea procedurilor de înregistrare și de activitate a organizațiilor necomerciale. Reprezentanții guvernării și-au exprimat rezerve față de unele prevederi ale legii, considerând că ar permite susținerea partidelor politice de către societatea civilă, inclusiv cu finanțare din exterior. Pe de altă parte, opoziția a atras atenția că socialiștii au propus modificări ce ar permite implicarea în campania electorală a fundațiilor de binefacere asociate unor politicieni.

Adoptarea legii respective în a doua lectură este una din condițiile pe care Republica Moldova trebuie să le îndeplinească pentru a obține a doua tranșă a asistenței macrofinanciare din partea Uniunii Europene, în valoare de 30 de milioane de euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău