Parlamentul a votat în prima lectură proiectul de modificare a Constituției, care prevede mai multe amendamente legate de funcționarea sistemului judecătoresc

  • 16 Septembrie 2021 12:46
Parlamentul a votat în prima lectură proiectul de modificare a Constituției, care prevede mai multe amendamente legate de funcționarea sistemului judecătoresc

Parlamentul a votat astăzi, în prima lectură, un proiect de modificare a Constituției, care prevede mai multe amendamente legate de funcționarea sistemului judecătoresc.

Proiectul, elaborat de Guvernul precedent,  prevede excluderea termenului de 5 ani pentru care sunt numiți judecătorii inițial, astfel că toți magistrații vor fi numiți până la atingerea plafonului de vârstă. Judecătorii de la Curtea Supremă de Justiție vor fi numiți de președintele țării, și nu de Parlament ca în prezent. Totodată, se va exclude obligativitatea judecătorilor CSJ de a avea vechime de muncă în funcția de judecător. De asemenea, judecătorii vor beneficia doar de imunitate funcțională, nu și generală.

Totodată, urmează să fie reformat și Consiliului Superior al Magistraturii. Astfel din componența CSM vor fi excluși ministrul Justiției, procurorul general și președintele CSJ.

CSM va fi constituit din 12 membri – 6 membri judecători aleși de adunarea generală a judecătorilor și 6 membri non-judecători, aleși de Parlament. Aceștia vor avea dreptul să fie numiți pe un singur termen de șase ani

Această inițiativă este calificată de majoritatea parlamentară drept „un prim pas în consolidarea sistemului judecătoresc”.

Pentru a fi votat în lectura finală, vor fi necesare cel puțin 67 de voturi. Deputații Blocului comuniștilor și socialiștilor, care au părăsit astăzi ședința Parlamentului, au anunțat că vor susține inițiativa pentru a fi modificată Constituția.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău