Parlamentul a votat în lectură finală modificarea Legii cu privire la Autoritatea Națională de Integritate

  • 07 Octombrie 2021 11:44
Parlamentul a votat în lectură finală modificarea Legii cu privire la Autoritatea Națională de Integritate

Parlamentul a votat astăzi în lectură finală modificarea Legii cu privire la Autoritatea Națională de Integritate și Legii privind declararea averii și a intereselor personale, care prevede fortificarea rolului Consiliului de integritate și oferirea de noi competențe conducerii ANI, dar și responsabilizarea acesteia în cazul lipsei de performanțe.

De asemenea, potrivit noilor prevederi, funcționarii vor trebui să declare valoarea de piață a bunurilor mobile și imobile. Totodată, aceștia vor trebui să declare nu doar veniturile, dar și cheltuielile pentru anumite servicii, precum vacanțele peste hotare, dacă vor fi mai scumpe de zece salarii medii.

Proiectul prevede și obligarea declarării bunurilor virtuale, precum criptomonedele. Totuși, unii deputați au pus la îndoială posibilitatea verificării provenienței sau verificării acestor bunuri.

Legea prevede și posibilitatea extinderii controlului asupra unor persoane care donează bunuri unor persoane publice, sau a unor persoane pe care sunt înregistrate bunuri care ar aparține funcționarilor.

Potrivit autorilor, proiectul a fost elaborat în condițiile în care acțiunile de control inițiate de ANI nu au finalitate. Modificările reprezintă și o condiție pentru debursarea unei tranșe de 50 de milioane de euro în calitate de asistență financiară din partea Uniunii Europene.

        

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:2,57 m/s
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău