Parlamentul a votat în a doua lectură un proiect de reglementare a procedurii de alegere a membrilor CSM și CSP

  • 16 Martie 2023 12:32
Parlamentul a votat în a doua lectură un proiect de reglementare a procedurii de alegere a membrilor CSM și CSP

Un PROIECT de lege care are scopul de a reglementa unele aspecte ce țin de alegerea membrilor în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) a fost votat, în a doua lectură, de 58 de deputați, anunță Serviciul de presă al Parlamentului.

Documentul a fost elaborat cu scopul de a exclude situația de perpetuare a interimatelor sau a vacanței funcției de membru al CSM, CSP și colegiilor specializate, care poate fi cauzată de neîntrunire a cvorumului necesar pentru ca adunarea generală să fie deliberativă. Astfel, în cazul în care Adunarea Generală a judecătorilor sau a procurorilor nu a avut loc din lipsă de cvorum, adunarea repetată va putea fi desfășurată în termene restrânse, iar cvorumul pentru Adunarea Generală repetată va fi redus la 1/3.

Totodată, documentul reglementează situația în care Adunarea Generală nu poate fi convocată din motivul expirării mandatului membrilor CSM și CSP, al lipsei de cvorum sau în cazul declarării stării de urgență. În aceste condiții, Adunarea Generală a Judecătorilor se convoacă și se deschide de către președintele sau președintele interimar al Consiliului. În cazul vacanței funcției acestora, Adunarea Generală a Judecătorilor se convoacă și se deschide de către ministrul Justiției.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,6 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău