Parlamentul a votat deschiderea unui Oficiu de Legătură NATO la Chișinău

  • 10 Decembrie 2016 10:35
Parlamentul a votat deschiderea unui Oficiu de Legătură NATO la Chișinău

În Republica Moldova va funcționa un Oficiu de Legătură NATO, potrivit unui acord ratificat vineri, 9 decembrie, de Parlamentul de la Chișinău, după dezbateri îndelungate în care opoziția de stânga a criticat dur proiectul, considerând că astfel ar fi încălcată neutralitatea țării.

Autoritățile dau însă asigurări că acest Acord este unul strict civil și are scopul de a valorifica a potențialul de cooperare cu NATO. 

Potrivit notei informative la proiect, instituirea Oficiului de Legătură NATO va facilita, susține și extinde participarea Republicii Moldova în toate activitățile de cooperare între Organizația Alanticului de Nord și Republica Moldova în diferite programe, și are are scopul de valorificare a potențialului de cooperare cu Alianța.

Pe de altă parte, documentul a provocat critici dure din partea deputaților socialiști și comuniști care consideră că este încălcat statutul de neutralitate a Republicii Moldova și că astfel se pun bazele extinderii Alianței Nord-Atlantice spre Est.  

Asemenea oficii există în mai multe state neutre, inclusiv din Comunitatea Statelor Independente și nu presupune dislocarea forțelor militare pe teritoriul Republicii Moldova, a replicat ministrul Justiției Vladimir Cebotari. 

Unul din liderii Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a calificat reacția opoziției drept o încercare de a transmite mesaje politice și a amintit că de fapt fosta guvernare comunistă a semnat primul plan de acțiuni dintre Republica Moldova și NATO. Dumitru Diacov. 

În același timp, președintele Partidului Liberal Mihai Ghimpu a menționat că de fapt Rusia este cea care nu respectă statutul de neutralitate al Republicii Moldova pentru că menține trupe și muniții militare în regiunea de Est a țării, controlată de un regim separatist.

Acordul privind deschiderea Oficiului de Legătură NATO la Chișinău a fost semnat de premierul Pavel Filip și secretarul General al NATO Jens Stoltenberg la 29 noiembrie la Bruxelles. Atunci s-a anunțat că oficiul ar putea fi deschis în luna martie 2017.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău