În Parlament s-a votat Codul serviciilor media audiovizuale, respins de Igor Dodon

  • 08 Noiembrie 2018 14:55
În Parlament s-a votat Codul serviciilor media audiovizuale, respins de Igor Dodon

Parlamentul a votat după reexaminare proiectul Codului serviciilor media audiovizuale, respins de președintele Igor Dodon, pe motiv că unele norme ar fi discriminatorii și neconstituționale, printre care limitarea retransmiterii unor emisiuni din anumite state. Proiectul a provocat dezbateri în Parlament.

Igor Dodon a refuzat să promulge noul Cod al Audiovizualului pe motiv că prevederile acestuia ar restrânge drepturile la libera exprimare și ar încalcă normele democratice. În speță, el se referă la restrângerea ariei geografice de unde pot fi retransmise emisiuni cu caracter politic și militar.

Poziția președinției a fost susținută și de deputații socialiști. Aceștia consideră că noul Cod ar conține și alte norme discriminatorii pentru televiziuni. 

Potrivit prevederilor din noul Cod, existente și în legislația actuală, nu este permisă retransmisia emisiunilor cu conținut informativ, informativ-analitic și militar produse în state care nu au ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră, fiind vizate în particular programele din Federația Rusă.

Deputatul Partidului Democrat Corneliu Mihalache, unul din autorii proiectului, susține că acesta a fost avizat de instituții europene, iar Curtea Constituțională a considerat legale prevederile ce țin de interdicțiile de difuzare a unor categorii de emisiuni.

Codul serviciilor media audiovizuale, care transpune în legislația națională o Directivă europeană, va înlocui actualul Cod al Audiovizualului și va intra în vigoare, cu unele excepții, de la 1 ianuarie 2019.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chişinău
-2 °C
Ninsoare ușoară
Umiditate:92 %
Vint:3,1 m/s
Lun
-2 °C
Mar
-6 °C
Mie
1 °C
Joi
-6 °C
Vin
-10 °C

Curs oficial BNM 20 Ianuarie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5605 -0.0000
USD 17.1569 -0.0000
RON 4.1712 -0.0000
UAH 0.6121 -0.0000
RUB 0.2580 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău