Parlamentul a ratificat Protocolul Facultativ la Convenția ONU cu privire la drepturile copilului privind procedura de comunicare

  • 05 Mai 2022 13:24
Parlamentul a ratificat Protocolul Facultativ la Convenția ONU cu privire la drepturile copilului privind procedura de comunicare

În cadrul ședinței plenare de astăzi, Parlamentul a adoptat ratificarea Protocolului Facultativ la Convenția Organizației Națiunilor Unite cu privire la drepturile copilului privind procedura de comunicare. Inițiativa legislativă a fost susținut cu votul a 58 de deputați.

Tratatul instituie procedura internațională de depunere a plângerilor pentru încălcarea drepturilor copiilor, precum și procedura de comunicare interstatală și de investigare a încălcărilor grave sau sistemice. Astfel, copiii vor putea depune plângeri direct la Comitetul ONU, în cazul în care consideră că drepturile lor au fost lezate, iar problema nu a fost soluționată la nivel național.

Potrivit autorilor, punerea în aplicare a protocolului va avea impact pozitiv asupra realizării drepturilor copiilor, acesta fiind și un instrument de perfecționare a cadrului legal normativ și de politici.

Totodată, Protocolul va consolida sistemul de protecție a drepturilor minorilor din Republica Moldova, dar și va fortifica capacitățile specialiștilor implicați în acest domeniu.

Convenția ONU cu privire la Drepturile Copilului a fost adoptată de către Adunarea Generală a ONU la data de 20 noiembrie 1989 și a fost ratificată de țara noastră în 1990.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău