Parlamentul a prelungit starea de urgență cu încă 45 de zile pe întreg teritoriul Republicii Moldova

  • 23 Iunie 2022 13:07
Parlamentul a prelungit starea de urgență cu încă 45 de zile pe întreg teritoriul Republicii Moldova

După aproape trei ore de dezbateri în contradictoriu, Legislativul a aprobat extinderea perioadei stării de urgență pe un termen de 45 de zile, pe întreg teritoriul Rep. Moldova, începând cu data de 24 iunie și până la 4 august. Opoziția s-a opus cu vehemență adoptării măsurii respective, acuzând guvernarea de incompetență, transmite Radio Chișinău.

În favoarea prelungirii stării de urgență au votat 59 de deputați din majoritatea parlamentară. În timpul examinării subiectului,  în fața Legislativului au protestat membri și susținători ai PSRM, care au cerut demisia guvernului, dar și într-o atmosferă de schimb de replici dintre deputații din opoziție și cei din majoritatea parlamentară.

Opoziția a votat împotrivă, motivând că guvernarea face abuz de stările de urgență și argumentând că mai multe țări din vecinătatea cu Ucraina nu au recurs la instituirea stării de urgență. Potrivit opoziției, acțiunile guvernării prin mecanismul stării de urgență, în ultimele opt luni, nu a îmbunătățit starea de lucruri și o folosește pentru a se proteja în fața nemulțumirilor cetățenilor și pentru a limita drepturile opoziției. 

Premierul Natalia Gavrilița a prezentat în plenul Parlamentul motivațiile solicitării prelungirii stării de urgență, făcând referire la multiplele crize cauzate de războiul din Ucraina, în special cea energetică, a refugiaților și gestionării fluxului sporit de transport la frontieră.

Necesitatea prelungirii stării de urgență a fost determinată, potrivit premierului, de riscurile persistente în privința securității aprovizionării Rep. Moldova cu resurse energetice, securității la frontieră și gestionării fluxului de refugiați.

Autoritățile de la Chișinău urmează să informeze Națiunilor Unite și instituțiile europene abilitate despre instituirea stării de urgență.

În contextul războiului din Ucraina, autoritățile de la Chișinău au declarat stare de urgență pentru 60 de zile în data de 24 februarie. În luna aprilie, aceasta a mai fost prelungită pentru încă 60 de zile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău