Parlamentul a micșorat amenzile privind activitatea ilegală de întreprinzător

  • 22 Noiembrie 2016 12:21
Parlamentul a micșorat amenzile privind activitatea ilegală de întreprinzător

Desfășurarea ilegală a activității de întreprinzător va fi sancționată mai puțin dur, odată cu intrarea în vigoare a modificărilor la Codul contravențional, examinate și aprobate în cadrul ultimei ședințe a Parlamentului, transmite IPN cu referire la Buletinul electronic Monitorul fiscal FISC.md.

Astfel, desfășurarea activității în baza licenței de avocat, de notar, de executor judecătoresc, de mediator sau în baza patentei de întreprinzător fără a fi înregistrat ca plătitor de contribuții de asigurări sociale de stat este sancționată în prezent cu amendă de la 25 la 50 unități convenționale, aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 50 la 100u.c. aplicată persoanei cu funcție de răspundere. După intrarea în vigoare a modificărilor amenzile aplicate vor varia de la 13u.c la 30u.c. și, respectiv, de la 30u.c la 60u.c.

De asemenea, desfășurarea activității de întreprinzător fără înregistrare la Camera Înregistrării de Stat sau la o altă autoritate publică competentă, ori cu act de înregistrare declarat nevalabil va fi sancționată cu amendă de la 30 la 90u.c. În prezent se aplică o amendă de la 50u.c la 150u. Ceea ce înseamnă că amenzile vor ajunge cel mult până la 4,5mii lei(1u.c.=50 lei) și nu 7,5 mii lei precum este în prezent.

Și amenzile pentru desfășurarea unei activități de întreprinzător fără autorizație, licență sau certificat vor fi reduse aproape în jumătate. Acestea nu vor mai fi aplicate în limitele a 100 și 300u.c., dar în limitele a 60 și 180u.c.

Desfășurarea activității de întreprinzător fără înregistrarea în termen a modificărilor operate în actele de constituire, precum și a datelor privind schimbarea conducătorului (managerului) ori a sediului se sancționează în prezent cu amendă de 10u.c. După intrarea în vigoare a modificărilor, amenda aplicată va fi de la 3 la 9u.c.

Amenda pentru desfășurarea activității de întreprinzător cu încălcarea dreptului la firmă va fi, de asemenea, modificată. Valoarea acesteia nu va mai fi între 10 și 30u.c., ci între 6 și 18u.c.Vor fi micșorate și amenzile pentru desfășurarea activității de întreprinzător fără emblemă comercială sau fără marcă de producție obligatorie prin lege. Ele vor fi de la 6 la 21u.c., față de amenda prevăzută anterior de la 10 la 35u.c.

Prezentarea spre înregistrare de acte sau informații false se sancționează în prezent cu amendă de la 20 la 75u.c. Odată cu intrarea în vigoare a modificărilor la Codul contravențional, această amendă va varia de la 12 la 45u.c.

Organizarea așa-numitelor piramide financiare se sancționează cu amendă de la 100 la 150u.c. aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 400 la 500u.c. aplicată persoanei juridice. După intrarea în vigoare a modificărilor la Codul contravențional, aceste amenzile aplicate vor fi de la 60 la 90u.c. și, respectiv, de la 240 la 300 unități convenționale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
21,07
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:7,2 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău