Parlamentul a aprobat legea privind servicii sociale destinate copiilor cu comportament deviant

  • 30 Noiembrie 2018 17:32
Parlamentul a aprobat legea privind servicii sociale destinate copiilor cu comportament deviant

Măsurile și serviciile destinate copiilor cu comportament deviant vor fi reglementate prin lege. Parlamentul a aprobat în lectură finală, în ședința de vineri, 30 noiembrie, un proiect de lege în acest sens. Prevederile se referă la copiii care au săvârșit o faptă prevăzută de legea penală sau contravențională, dar nu sunt pasibili de răspundere penală și contravențională, transmite IPN.

Serviciile destinate copiilor cu comportament deviant presupun acordarea unei asistențe calificate sociale, pedagogice, psihologice, informaționale sau de alt tip pentru realizarea schimbărilor pozitive în comportament. Măsurile destinate copiilor cu comportament deviant vor fi: supravegherea specializată, plasamentul în serviciul de tutelă, curatelă sau de tip familial, plasamentul în serviciul de tip rezidențial sau plasamentul în serviciul de tip rezidențial cu specializare înaltă. Totodată, în cadrul instituției de învățământ frecventate de copilul cu comportament deviant se va constitui grupul școlar pentru activități preventive, format din directorul sau directorul adjunct al școlii, diriginte, alți profesori, psihologul școlar.

Angajații autorităților publice centrale și locale, ai structurilor, instituțiilor și serviciilor din cadrul sau subordonate acestora, care activează în domeniile asistenței sociale, educației, ocrotirii sănătății, organelor de drept, în conformitate cu mecanismul de cooperare intersectorială vor fi obligați să coopereze pentru asigurarea realizării măsurilor și prestării serviciilor destinate copiilor cu comportament deviant.

Inițiativa legislativă intră în vigoare la 1 ianuarie 2020.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,03 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău