Parlamentul a aprobat în prima lectură instituirea moratoriului privind cetățenia prin investiții

  • 28 Februarie 2020 12:00
Parlamentul a aprobat în prima lectură instituirea moratoriului privind cetățenia prin investiții

Parlamentul a aprobat astăzi în prima lectură, instituirea moratoriului, până la sfârșitul acestui an, asupra recepționării cererilor noi de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova. Este vorba de așa-numita procedură de obținere a cetățeniei contra investiții, criticată anterior de opoziție și societatea civilă.

Proiectul a provocat dezbateri în ședință, mai mulți deputați ai Blocului ACUM considerând că o soluție mai bună ar fi fost abrogarea în general al legii, făcând referire la declarațiile unor oficiali europeni că actuala lege care permite acordarea cetățeniilor este incompatibilă cu regimul liberalizat de vize. În context, ei au propus adoptarea moratoriului în ambele lecturi.

Președintele comisiei parlamentare pentru securitate, apărare și ordine publică, Alexandru Jizdan, a propus însă adoptarea proiectului într-o singură lectură, neexcluzând că pentru lectura a doua termenul moratoriului să fie redus.

Amintim că, primul moratoriu la legea privind dobândirea cetățeniei prin investiție a fost instituit la data de 31 iulie pe o perioadă de patru luni, începând cu 23 august. Ulterior, acesta a fost prelungit cu încă două luni.

Legea care le permite străinilor să obțină cetățenia Rep. Moldova contra unei sume de 100 de mii de euro sau a unei investiții în economie de 250 de mii de euro, a fost abrogată în prima lectură, în iunie 2019, de majoritatea parlamentară PSRM-ACUM de atunci, dar proiectul nu a mai fost votat în lectură finală.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău