Parlamentul a adoptat, în luna noiembrie, 95 de acte normative

  • 05 Decembrie 2023 11:03
Parlamentul a adoptat, în luna noiembrie, 95 de acte normative

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat, în luna noiembrie, 95 de acte normative. În aceeași perioadă, în procedură legislativă au intrat 49 de acte, transmite Serviciul de presă al legislativului.

Conform datelor statistice, au fost votate în lectura a doua 58 de inițiative legislative: 49 de legi și 9 hotărâri. Din totalul actelor adoptate, 8 documente vizează armonizarea legislației naționale cu prevederile legislației Uniunii Europene. Totodată, în prima lectură au fost votate 37 de proiecte de lege, dintre care 6 au avut ca scop armonizarea legislației naționale cu cea a Uniunii Europene.

Printre actele aprobate în lectura a doua în luna noiembrie figurează proiecte care prevăd digitalizarea buletinelor de identitate, permiselor de conducere și certificatelor de înmatriculare; aducerea în concordanță a patru legi cu recomandările formulate de Comisia de la Veneția;  oferirea de către BERD a susținerii financiare pentru modernizarea infrastructurii de cale ferată din Republica Moldova; aplicarea mecanismelor de evaluare a impactului asupra mediului și evaluare strategică de mediu la etapele inițiale de planificare a activităților economice; participarea Republicii Moldova la Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene; denunțarea mai multe acorduri încheiate pe platforma Comunității Statelor Independente etc. De asemenea, Viorica Puica a fost desemnată în calitate de judecătoare a Curții Constituționale și a depus jurământul în ședința plenară a Parlamentului, Maria Șleahtițchi a fost numită în calitate de membră a Consiliului de supraveghere și dezvoltare al furnizorului public național de servicii media, iar Vadim Filipov – în funcția de membru al Comisiei Electorale Centrale. Printre proiectele votate în prima lectură se regăsesc cele care prevăd acces la mai multe fonduri europene pentru mediul de afaceri; extinderea termenului de desfășurare a activității de îngrijire calificată a copiilor în baza patentei de întreprinzător; instituirea sistemului judecătoresc specializat pe cauze de corupție; modificări legislative pentru asigurarea integrității și funcționalității pieței energiei electrice etc.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,06 m/s
Fri
14
Sat
16
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău