Parlamentarii din Peru și-au pierdut imunitatea în fața anchetelor anticorupție

  • 07 Februarie 2021 11:35
Parlamentarii din Peru și-au pierdut imunitatea în fața anchetelor anticorupție

Legislatorii din Peru nu se vor mai bucura de imunitate, după ce a fost promulgată o lege în acest sens, vineri, de președintele interimar Francisco Sagasti, relatează dpa.

Promulgarea legii vine după ce, joi, Congresul peruvian a adoptat o reformă constituțională, cu o majoritate largă, transmite Agerpres.

"Salut decizia de ieri a plenarei Congresului de a elimina imunitatea parlamentară", a scris Sagasti pe Twitter. "Este o reformă constituțională foarte importantă", a subliniat șeful statului.

Fostul președinte al Perului, Martin Vizcarra, a fost demis la sfârșitul anului trecut, în urma unui vot de neîncredere al legislativului, după ce a fost acuzat de luare de mită în valoare de 2,3 milioane de soli (628.000 dolari) de la o companie de construcții, în timp ce era guvernatorul regiunii Moquegua între 2011 și 2014. El a respins aceste acuzații.

Vizcarra a avut mai multe conflicte cu parlamentul de-a lungul mandatului, acuzându-i pe deputați că încearcă să-i submineze campania anticorupție.

Circa jumătate dintre cei 130 de membri ai parlamentului unicameral al țării sunt anchetați pentru diverse fapte.

"În timpul mandatului meu de membru al legislativului m-am dedicat în mod special eliminării imunității parlamentare, pentru că a devenit un mecanism de a-i proteja pe infractori și de a le permite unor politicieni corupți să-și asigure impunitatea", a amintit pe Twitter Sagasti, care este al patrulea președinte al statului sud-american în trei ani.

În aprilie a.c.în țară sunt prevăzute alegeri prezidențiale și legislative.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău