Votat în Parlamentul Republicii Moldova. Companiile aeriene vor fi obligate să transmită Poliției de Frontieră datele cu privire la pasageri

  • 26 Octombrie 2023 13:10
Votat în Parlamentul Republicii Moldova. Companiile aeriene vor fi obligate să transmită Poliției de Frontieră datele cu privire la pasageri

Deputații au votat astăzi, în prima lectură, un proiect de lege prin care transportatorii aerieni vor fi obligați să transmită Poliției de Frontieră datele cu privire la pasageri. Reprezentanții Ministerului de Interne, care au prezentat proiectul, spun că în acest mod autoritățile intenționează să prevină activități teroriste, să lupte cu criminalitatea transfrontalieră și să consolideze asigurarea securității interne. Proiectul nu vizează pasagerii care circulă cu autocarul, trenul sau mașina personală, iar pentru dezvoltarea softului care va permite colectarea informațiilor sunt necesare nu mai puțin de 12 luni, transmite Radio Chișinău.

Secretara de stat de la Ministerul de Interne, Jana Costache, a explicat de la tribuna Parlamentului că proiectul de lege presupune utilizarea datelor din registrul cu numele pasagerilor în domeniul transportului aerian și vine să sporească reziliența în domeniul securității.

 „Prin utilizarea datelor despre călători intenționăm să putem preveni activități teroriste, să luptăm cu criminalitatea transfrontalieră, în mod special, să  consolidăm asigurarea securității interne și a capacităților de cooperare nternațională și regională în domeniul securității transfrontaliere”, a spus Jana Costachi.

Totuși, proiectul de lege a suscitat anumite întrebări din partea unor parlamentari din blocul comuniștilor și socialiștilor. 

„Frontierele noastre nu sunt doar aeriene. Oamenii circulă  cu autocarele, trenul, cu mașinile personale…iar acolo nimic? Cum așa?”, a declarat deputatul comunist Oleg Reidman.

Secretata de Stat a explicat că proiectul respectiv se referă doar la transportul aerian și nu face referință la alte tipuri de transport. Mai mult, potrivit Janei Costachi, actul nu va putea fi implementat decât abia după un an, timp în care trebuie dezvoltat softul care va permite colectarea și verificarea datelor. 

Un alt deputat din opoziție, socialistul Adrian Lebedinschi, s-a întrebat cum autoritățile vor face față tuturor infracțiunilor transfrontaliere, în contextul în care Rep. Moldova nu are semnate acorduri bilaterale în acest sens cu multe țări.

 „Cum veți gestiona aceste cazuri? În aceste 12 luni dvs, împreună cu Ministerul de Externe, trebuie să veniți cu o listă întreagă de acorduri. Eu nu știu cum o să reușiți să le realizați în 12 luni”, a declarat Adrian Lebedinschi.

Secretara de stat Jana Costachi a precizat că Ministerul de Interne își asumă aceste riscuri, subliniind că mai rău nu poate fi decât cum a fost până acum. Și președintele Parlamentului, Igor Grosu, și-a exprimat punctul de vedere asupra proiectului de lege.

„Stimați colegi, acum lucrurile funcționează după cum vedeți. Zilnic li se spune „mulțumesc, veniți altă dată” la mulți vizitatori care nu pot explica ce dor i-a lovit de Rep. Moldova și care au profiluri tare suspecte. Mecanismul acesta ne permite să sistematizăm procesul”, a precizat Igor Grosu.

Proiectul de lege, votat în prima lectură, a fost elaborat de Ministerul Afacerilor Interne, în vederea transpunerii în legislația națională a directivelor UE. Acesta va intra în vigoare după 12 luni de la publicarea actului în Monitorul Oficial.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
4,96
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:5,14 m/s
Mon
6
Tue
5
Wed
5
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău