Parisul marchează împlinirea a cinci ani de la cele mai atroce atentate teroriste din istoria sa

  • 13 Noiembrie 2020 14:07
Parisul marchează împlinirea a cinci ani de la cele mai atroce atentate teroriste din istoria sa

Parisul marchează vineri împlinirea a cinci ani de la cele mai atroce atentate teroriste din istoria sa, soldate cu moartea a 130 de oameni, uciși de militanți islamiști la sala de spectacole Bataclan, în apropiere de Stade de France și la mai multe localuri din capitala franceză, relatează dpa, preluat de Agerpres.

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, și premierul francez Jean Castex urmau să ia parte la ceremonii în memoria victimelor, la fiecare din țintele teroriștilor din noiembrie 2015.

Din ianuarie 2015, peste 260 de oameni au fost uciși în Franța în atacuri teroriste confirmate sau prezumtive.

Mai mulți suspecți acuzați de legături cu atacurile din ianuarie 2015, care au vizat redacția Charlie Hebdo și un supermarket kosher și s-au soldat cu 17 morți, compar în prezent în fața justiției.

Au fost trimiși de asemenea în judecată 20 de suspecți acuzați de legături cu atacurile din noiembrie 2015, inclusiv unicul presupus membru supraviețuitor al grupului care a comis atentatele.

În plus, ceremoniile de vineri au loc la câteva săptămâni după două noi atentate, amintește dpa: decapitarea în apropiere de liceul parizian unde preda a unui profesor care a folosit caricaturi ale profetului Mahomed publicate inițial de Charlie Hebdo la o lecție despre libertatea de exprimare, iar două săptămâni mai târziu uciderea a trei persoane într-un atac cu cuțitul la o biserică din Nisa.

Ulterior, președintele francez Emmanuel Macron s-a angajat să intensifice campania deja planificată de combatere a militantismului islamist sub toate formele, violente sau nu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:55 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău