Părinții studenților de la medicină sustin că decizia Ministerului Sănătății de a trimite copiii nepregătiți să activeze în focare de infecție cu COVID-19, reprezintă o crimă. Reacția instituției

  • 24 Iunie 2020 17:11
Părinții studenților de la medicină sustin că decizia Ministerului Sănătății de a trimite copiii nepregătiți să activeze  în focare de infecție cu COVID-19, reprezintă o crimă. Reacția instituției

Mai mulți părinți, ai căror copii studiază la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” sunt revoltați de decizia ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale de a trimite forțat studenții să efectueze stagiul clinic în instituțiile medicale, inclusiv cele cu profil COVID.

Într-o scrisoare deschisă, adresată ministrului Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, părinții amintesc despre faptul că în perioada stării de urgență în sănătate publică este interzisă activitatea educațională în cadrul tuturor instituțiilor de învățământ. Reprezentanții Ministerului și ai Universității susțin că nu există, deocamdată, nicio decizie privind stagiul studenților. 

În scrisoarea deschisă, părinții studenților își exprimă dezacordul și nemulțumirea față de modul în care Ministerul Sănătății vrea să soluționeze problema insuficienției lucrătorilor medicali din spitalele din R. Moldova. Potrivit lor, decizia de a trimite copiii nepregătiți să activeze în instituțiile medicale, inclusiv, în focare de infecție cu COVID-19, sub pretextul efectuării stagiului clinic, reprezintă o crimă.

Părinții susțin că potrivit deciziei Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică orice activitatea educațională pe perioada stării de urgență este interzisă. Am solicitat o reacție din partea Ministerului Sănătății. Consiliera în comunicare a Ministerului, Cristina Stratulat ne-a spus că nu a fost semnat nici-un ordin în acest sens.

Este vorba despre o solicitare transmisă din partea Universității de Medicină și Farmacie care se face anual în luna iunie. Solicitarea este în proces de examinare, însă nu a fost semnat nici-un ordin de trimitere la stagiu de practică, a menționat consilieră.

Rectorul Universității de Medicină și Farmacie, Emil Ceban a declarat pentru Radio Chișinău că acest subiect a fost discutat în cadrul Facultății de Medicină, însă decizia finală aparține Senatului, care se va convoca, mâine, în ședință.

A fost numai o discuție ce făcem, cum procedăm, o lăsăm pentru la toamnă sau o lăsăm pentru la anul fiindcă a rămas un număr foarte mic de cei care nu sunt antrenați nici ca voluntari, nici ca asistenți. Le dăm posibilitatea după locul de trai să se ducă la îngrijiri medicale. Asta nu înseamnă că ei se duc în COVID. Dar nu a fost, încă, ordinul ministerului Sănătății. Acesta a fost un proiect. Dacă s-a prelungit această stare de urgență în sănătate publică, înseamnă că noi acest lucru tot putem să-l abandonăm sau să-i lăsăm pentru altă perioadă, a spus Emil Ceban.

Din cauza situației epidemiologice, Senatul Universității a decis, anterior, ca stagiul clinic să se desfășoare pe parcursul semestrului de toamnă sau în timpul verii anului universitar 2021.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău