Părinții pot deja alege între două opțiuni de stabilire a indemnizației pentru creșterea copilului

  • 06 Ianuarie 2020 17:30
Părinții pot deja alege între două opțiuni de stabilire a indemnizației pentru creșterea copilului

Începând cu 1 ianuarie au intrat în vigoare modificări la modul de stabilire a indemnizației pentru creșterea copilului, informează Bizlaw.md.

Potrivit sursei citate, din acest an, persoana asigurată care va solicita concediul pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani are dreptul la indemnizație lunară pentru creșterea copilului conform mai multor opțiuni.

I. Persoana asigurată poate solicita stabilirea indemnizației până la împlinirea vârstei de 3 ani în cuantum de 30% din baza de calcul stabilită pentru fiecare copil, dar nu mai puțin decât cuantumul indemnizației minime lunare pentru creșterea copilului a persoanei asigurate (640 lei).

II.O nouă opțiune este la solicitarea de către persoana asigurată a stabilirii indemnizației până la data împlinirii vârstei de 2 ani și 2 luni. În acest caz, până la împlinirea vârstei de 1 an a copilului, indemnizația lunară se va stabili în cuantum de 60% din baza de calcul stabilită pentru fiecare copil, dar nu mai puțin decât cuantumul dublu al indemnizației minime lunare pentru creșterea copilului a persoanei asigurate (1280 lei). Din ziua următoare celei de împlinire a vârstei de 1 an și până la împlinirea vârstei de 2 ani și 2 luni a copilului, indemnizația lunară se va stabili în cuantum de 30% din baza de calcul stabilită pentru fiecare copil, dar nu mai puțin decât cuantumul indemnizației minime lunare pentru creșterea copilului a persoanei asigurate (640 lei).

În cazul în care persoana asigurată solicită acordarea concediului pentru îngrijirea copilului până la data împlinirii vârstei de 3 ani și stabilirea indemnizației pentru îngrijirea copilului până la data împlinirii vârstei de 2 ani și 2 luni, pentru perioada rămasă de 10 luni a concediului pentru îngrijirea copilului indemnizația lunară nu se acordă.

Opțiunea solicitată inițial pentru stabilirea indemnizației pentru creșterea copilului nu poate fi modificată ulterior

În cazul în care data acordării concediului pentru îngrijirea copilului diferă de la o unitate la alta indemnizația se stabilește din data ultimei acordări a acestuia. Pentru unul și același copil se stabilește o singură indemnizație.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:1,03 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău