Părinții copiilor nevaccinați cer asigurarea dreptului la educație de alternativă

  • 17 Septembrie 2018 13:15
 Părinții copiilor nevaccinați cer asigurarea dreptului la educație de alternativă

Reprezentanții mai multor asociații obștești consideră că ordinul care prevede neadmiterea copiilor nevaccinați contra rujeolei în colectivitățile de educație aduce o gravă încălcare a dreptului fundamental al copilului de a avea acces la studii.

Potrivit lor, într-o hotărâre a Curții Constituționale, emisă încă în 2013, se spune că „în cazul nerespectării cerinței vaccinării obligatorii, legislația permite instruirea în cadrul altor forme de învățământ, ce nu presupun contactul cu colectivitățile, precum învățământul la domiciliu sau studiul individual”, fapt pe care statul nu-l asigură.

Elena Bâtcă, membră a Mișcării Juriștilor Ortodocși din Moldova menționează că în conformitate cu ordinul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, copiii nevaccinați nu sunt primiți în colectivități, deci nu sunt școlarizați. În momentul de față, circa trei mii de copii rămân neșcolarizați, iar autoritățile nu propun soluții legale pentru asigurarea dreptului la educație a copiilor nevaccinați.

Președinta Asociație obștești „Areopagus”, Ala Sârcu, dar și în calitate de părinte, cere în mod expres o discuție publică și deschisă cu ministerele de resort pentru a discuta această problemă.

Reprezentanții asociațiilor cer asigurarea dreptului la educație de alternativă. Aceștia susțin că se vor adresa în instanța de judecată pentru a cere anularea ordinului prin care se interzice școlarizarea copiilor nevaccinați.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău