Părinții care au copii cu dizabilități își vor putea lua o vacanță de 45 de zile

  • 20 Noiembrie 2012 09:27
Părinții care au copii cu dizabilități își vor putea lua o vacanță de 45 de zile

Părinții care au copii cu dizabilități își vor putea lua scurte vacanțe de la îngrijirea acestora, apelând la ajutorul asistenților parentali profesioniști.

Un proiect pilot s-a desfășurat timp de un an și jumătate în Chișinău și în raionul Orhei, în cadrul căruia 11 asistenți parentali, cu o pregătire specială, au oferit sprijin pentru 20 de familii cu copii cu dizabilități. Salariul acestora este de aproximativ 800 de lei pe lună, iar indemnizația lunară pentru fiecare copil nu depășește 1000 de lei. 

Potrivit legislației în vigoare, părinții au dreptul să își lase copiii cu dizabilități în grija unui asistent parental profesionist pe o perioadă ce nu depășește 45 de zile pe an. Ei pot apela la acest serviciu atunci când trebuie să meargă, de exemplu, la medic, să călătorească, sau chiar și atunci când au nevoie, pur și simplu, de un mic răgaz, ne explică directorul organizației non-guvernamentale ”Parteneriate pentru fiecare copil”, Stela Grigoraș:

Asistenții parentali profesioniști care îngrijesc de copiii rămași fără familie, deși au un salariu de doar 700-800 de lei, spun că au ales această meserie pentru a-și ajuta aproapele:

Unii dintre copiii aflați în plasament temporar, veniți împreună cu asistenții parentali la conferință, mărturisesc că le plac noile familii în care sunt educați, alții, însă, abia așteaptă să se reîntoarcă acasă:

Potrivit reprezentantului Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, autoritățile caută soluții pentru majorarea salariilor asistenților parentali profesioniști și a alocațiilor pentru copii aflați în plasament.

În prezent sunt înregistrați aproximativ 160 de asistenți parentali profesioniști, care pot lua în plasament temporar, de urgență sau de lungă durată, câte unul sau mai mulți copii aflați în dificultate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:0 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău