Păreri împărțite față de marja de acțiune a președintelui după hotărârea CC. Experți: În cazul în care nici Parlamentul, nici Președinția nu vor ceda, R.Moldova ar putea să intre într-o criză politică îndelungată
-
24 Februarie 2021 13:44
Experții constituționali au păreri împărțite față de marja de acțiune a președintelui Maia Sandu după hotărârea Curții Constituționale de ieri. Însă, toți atenționează că în cazul în care nici Parlamentul, nici Președinția nu vor ceda, Republica Moldova ar putea să intre într-o perioadă de criză politică îndelungată.
Curtea Constituțională a anulat ieri decretul Maiei Sandu privind desemnarea repetată a Nataliei Gavriliță la funcția de premier și a amintit hotărârile sale anterioare prin care șeful statului este obligat să desemneze candidatul propus de o majoritate parlamentară formalizată. Pe de altă parte, Maia Sandu a lăsat să se înțeleagă că nu va desemna un candidat propus de o majoritate parlamentară compusă din deputați cu probleme de integritate.
Fostul judecător la Curtea Constituțională, Nicolae Oscmichescu, comentează că deși Curtea a obligat părțile să reia consultările, Maia Sandu nu poate fi obligată să desemneze candidatul propus de Parlament.
„Curtea a obligat-o să lanseze consultări cu fracțiunile parlamentare și să desemneze un premier. Eu cred că ar fi corect să lanseze consultări și să desemneze un candidat pe care îl consideră potrivit. Curtea nu a obligat-o și nu poate să o oblige - este dreptul discreționar al președintelui - să desemneze un candidat sau altul, chiar dacă există un candidat propus de o majoritate parlamentară”, a afirmat Nicolae Osmochescu.
Potrivit expertului, dacă președintele va refuza din nou propunerea majorității, ar putea fi inițiată procedura de suspendare a Maiei Sandu.
Expertul în drept constituțional Teodor Cârnaț, de asemenea, menționează că dacă niciuna din părți nu va ceda, se va ajunge la procedura de suspendare a șefului statului, care, dacă va eșua va provoca o criză politică de durată.
„Dacă se ajunge la suspendare, atunci timp de o lună de zile Maia Sandu va fi înlăturată din funcția de președinte, iar atribuțiile sale vor fi preluate de președintele Parlamentului. Președintele Parlamentului ar putea desemna la funcția de premier un candidat prpus de majoritatea parlamentară. Dacă nu se vor ajunge voturi pentru suspendare, intrăm într-o criză de lungă durată”, a menționat Teodor Cîrnaț.
Potrivit Constituției, președintele poate fi suspendat din funcție de către Parlament, cu votul a două treimi din deputați, adică 67. Dacă propunerea de suspendare din funcție este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Președintelui. Codul electoral stabilește că pentru demiterea șefului statului trebuie să voteze cel puțin jumătate din participanții la referendum, iar numărul lor să fie cel puțin egal cu numărul celor care au votat pentru alegerea președintelui. Pentru alegerea Maiei Sandu în funcția de președinte și-au dat votul peste 946.000 de alegători.