Parchetul Germaniei a pus sub acuzare 12 presupuși neonaziști care pregăteau atentate

  • 12 Noiembrie 2020 15:19
Parchetul Germaniei a pus sub acuzare 12 presupuși neonaziști care pregăteau atentate

Parchetul General al Germaniei a pus sub acuzare 12 presupuși extremiști de dreapta, suspectați că puneau la cale atentate împotriva unor responsabili politici, refugiați și musulmani pe teritoriul german, potrivit unor surse judiciare, informează joi AFP și Agerpres.

Cele 12 persoane sunt acuzate că au participat la o "organizație teroristă" sau că au susținut-o, precum și de "încălcarea legislației asupra armelor", au precizat sursele, confirmând astfel o informație a postului de televiziune regional SWR.

Data procesului ar urma să fie fixată de Tribunalul din Stuttgart.

Grupusculul, creat în septembrie 2019, a fost destructurat în februarie, iar membrii lui au fost încarcerați în cadrul unei ample anchete antiteroriste, marcată de o serie de percheziții pe întreg teritoriul Germaniei. Unul dintre ei s-a sinucis între timp în închisoare, potrivit mass-media.

Obiectivul grupului era de a comite atentate împotriva unor personalități politice, solicitanți de azil și musulmani, pentru a provoca niște "condiții similare unui război civil" în Germania, a anunțat Parchetul la acea dată.

Membrii grupului, toți cetățeni germani, s-au adunat de mai multe ori pentru a discuta despre planurile lor și comunicau regulat pe grupuri de mesagerie.

Potrivit unor cercetări demarate de publicația Bild și săptămânalul Der Spiegel, grupusculul viza mai ales locuri de cult musulmane în timpul rugăciunilor, după modelul atentatului de la Christchurch, în Noua Zeelandă, soldat cu moartea a 51 de persoane în două moschei, anul trecut. Ei intenționau să utilizeze în special arme semiautomate.

Anchetatorii au aflat despre proiectul lor datorită unui informator infiltrat în grup.

În timpul perchezițiilor, ei au găsit cuțite, arbalete, grenade, dar și o armă de vânătoare și un pistol.

Autoritățile germane sunt îngrijorate de ascensiunea terorismului, mai ales de extremă dreapta, după uciderea unui parlamentar german pro-migranți, membru al Uniunii Creștin-Democrate (CDU) a cancelarului federal Angela Merkel, în iunie 2019.

În luna octombrie a aceluiași an, un neonazist a încercat să comită un atentat într-o sinagogă din Halle. Pentru că nu a reușit să pătrundă în sinagogă, el a ucis o femeie ce trecea pe lângă și un client al unui restaurant de kebab.

Ministrul afacerilor interne al Germaniei, Horst Seehofer, a anunțat ulterior înființarea a circa 600 de noi posturi de polițiști care să lupte împotriva "amenințării crescânde" a terorismului de extremă dreapta. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău