Parchetul European și Europol vor colabora pentru a combate infracțiunile care afectează interesele financiare ale UE. Laura Kövesi: Vom lupta mai bine cu cei care încearcă să fure banii cetățenilor europeni

  • 21 Ianuarie 2021 18:15
Parchetul European și Europol vor colabora pentru a combate infracțiunile care afectează interesele financiare ale UE. Laura Kövesi: Vom lupta mai bine cu cei care încearcă să fure banii cetățenilor europeni

Parchetul European și Europol, agenția UE pentru cooperare în materie de aplicare a legii, au stabilit bazele viitoarei colaborări prin semnarea unui protocol de colaborare.

Potrivit unui comunicat al EPPO, citat de caleaeuropeana.ro, acest acord de lucru a fost aprobat la finalul anului 2020 de Colegiul Parchetului European și de Consiliul de administrație al Europol și a fost semnat la Luxemburg de procurorul-șef european, Laura Codruța Kövesi după ce directorul executiv al Europol l-a parafat la Haga.

”Pentru ca EPPO să aibă cu adevărat succes și să fie eficient în aducerea infractorilor în fața justiției, trebuie să lucrăm îndeaproape cu partenerii noștri în materie de aplicare a legii din UE. Europol va juca un rol esențial în acest proces, iar o realițe de muncă puternică va aduce beneficii reciproce. Cooperarea noastră cu Europol reprezintă un instrument strategic pentru a lupta mai bine cu cei care încearcă să fure banii cetățenilor europeni”, a transmis procurorul-șef european, Laura Codruța Kövesi.

La rândul său, directorul executiv al Europol a subliniat că este ”esențial ca infracțiunile care afectează interesele financiare ale Uniunii Europene să fie urmărite penal și fie judecate. În acest sens, parteneriatul stabilit astăzi între Europol și Parchetul European este crucial. Aștept cu nerăbdare ca cele două instituții să colaboreze strâns, în conformitate cu competențele și instrumentele fiecăreia, pentru a ne asigura, împreună cu statele membre, că nicio infracțiune care vizează bugetul UE nu va rămâne nepedepsită”, a precizat Catherine De Bolle.

Acordul de lucru reprezintă un instrument juridic prin care se stabilește relațiile de colaborare între Europol și Parchetul European în limitele mandatelor și cadrelor legale ale fiecărei instituții. Cooperarea se va realiza cu precădere prin schimbul de informații între cele două părți cu privire la, de exemplu, proceduri de cercetare penală, dar și prin participare reciprocă la activități de formare, precum și prin furnizarea de consiliere și sprijin în cadrul investigațiilor penale individuale.

Misiunea Oficiului European de Poliție (Europol) – agenția UE care răspunde de aplicarea legii – este să crească nivelul de siguranță în Europa, acordând asistență autorităților competente din statele membre.

Având sediul la Haga, în Țările de Jos, agenția are peste 1300 de angajați și sprijină cele 27 de state membre în lupta lor împotriva criminalității grave și a actelor de terorism comise la nivel internațional. De asemenea, Europol colaborează cu numeroase state partenere și cu organizații internaționale din afara UE.

Principaele amenințări asupra cărora se apleacă Europol sunt provocate de:

  • terorism;
  • traficul de droguri și activitățile de spălare de bani la nivel internațional;
  • frauda organizată;
  • falsificarea monedei euro;
  • introducerea ilegală de persoane.

Parchetul European va fi un organism independent al UE, responsabil cu investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a autorilor infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii (de exemplu, fraudă, corupție, fraudă transfrontalieră în materie de TVA de peste 10 milioane de euro).

În acest scop, EPPO va desfășura investigații, va efectua acte de urmărire penală și va exercita acțiunea publică în fața instanțelor competente din statele membre. Este de așteptat ca acesta să devină operațional în acest an. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău