Parchetul European își începe activitatea la 1 iunie. Laura Codruța Kövesi evocă un “moment istoric” și avertizează asupra ”riscului ridicat” al fraudelor legate de fondul de redresare post-pandemie

  • 31 Mai 2021 11:49
Parchetul European își începe activitatea la 1 iunie. Laura Codruța Kövesi evocă un “moment istoric” și avertizează asupra ”riscului ridicat” al fraudelor legate de fondul de redresare post-pandemie

Prima șefă din istoria nou înființatului Parchet European, Laura Codruța Kövesi, s-a declarat ”foarte mândră” să joace rolul principal în ”momentul istoric” al inaugurării acestei noi instituții europene pe 1 iunie, transmite CaleaEuropeană.ro

Sigură că ”nu există țări lipsite de corupție, ea a avertizat asupra ”riscului ridicat” al fraudelor legate de fondul european de redresare post-pandemie într-un interviu acordat pentru agenția spaniolă EFE, citat de CaleaEuropeană.ro

”Sunt foarte mândră să fiu primul procuror-șef european și să inițiez acest nou Parchet European anti-fraudă. Cred că începutul EPPO este un moment istoric”, a declarat Laura Codruța Kövesi în interviul acordat prin videoconferință de la Luxemburg, sediul acestei noi instituții europene, relatează spotmedia.ro.

Comisia Europeană a confirmat săptămâna trecută că Parchetul European (EPPO) condus de Laura Codruța Kövesi își va începe activitatea la 1 iunie.

Anunțul a urmat unor scrisori trimise de șefa Parchetului European către Comisia Europeană în care anunța că noul organism este pregătit să-și înceapă activitatea de investigație și de urmărire penală la 1 iunie.

Parchetul European este responsabil cu anchetarea și urmărirea penală a infracțiunilor care afectează bugetul UE. Este primul parchet supranațional care investighează și urmărește penal următoarele tipuri de fraudă și alte infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE:

  • frauda în materie de cheltuieli și venituri;
  • frauda în materie de TVA (dacă implică două sau mai multe state membre și un prejudiciu de cel puțin 10 milioane EUR);
  • spălarea de bani aferentă activelor provenite din fraudarea bugetului UE;
  • corupția activă și pasivă sau deturnarea de fonduri care afectează interesele financiare ale UE;
  • participarea la o organizație criminală în cazul în care scopul principal al activităților acesteia este săvârșirea de infracțiuni împotriva bugetului UE.

Acest nou organism al Uniunii poate, de asemenea, să ancheteze și să urmărească penal orice altă activitate ilegală care este „indisolubil legată” de o infracțiune împotriva bugetului UE.

Parchetul European își va desfășura investigațiile și urmăririle penale în deplină independență față de Comisie, față de celelalte instituții și organisme ale UE, precum și față de statele membre. Acesta va completa activitatea altor organisme și agenții ale UE, cum ar fi OLAF, Eurojust și Europol, cooperând cu acestea, precum și cu autoritățile competente ale statelor membre care nu participă la Parchetul European. Se preconizează că EPPO va investiga, în cele din urmă, aproximativ 3 000 de cazuri pe an.

Instituit prin Regulamentul (UE) 2017/1939 din 12 octombrie 2017 și finanțat din bugetul UE, EPPO este primul parchet supranațional responsabil cu anchetarea și urmărirea penală a infracțiunilor. În structura sa actuală, 22 de state membre ale UE participă la această cooperare consolidată.

Condus de Laura Codruța Kövesi, procurorul-șef european, Parchetul European dispune de un parchet central situat în Luxemburg, care este alcătuit din câte un procuror european pentru fiecare stat membru participant și din alte categorii de personal. În plus, procurorii europeni delegați situați în statele membre fac parte integrantă din acest organism independent.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău