Parafat „Confidențial” , investigație despre apartamentele pentru judecători (Revista Presei)

  • 19 August 2022 11:13
Parafat „Confidențial” , investigație despre apartamentele pentru judecători (Revista Presei)

Jurnaliștii RISE Moldova publică o investigație despre apartamentele pentru judecători. Parafat „Confidențial” – titrează publicația, care a reușit să identifice doar 45 de judecători care vor beneficia de apartamente în sect. Ciocana al capitalei, în capătul bd. Mircea cel Bătrân, unde lucrările de amenajare a două blocuri destinate angajaților din sistemul judecătoresc sunt pe ultima sută de metri.

Construcția lui este o continuare a unei inițiative mai vechi a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de a îmbunătăți condițiile de trai ale angajaților din sistem, începând cu judecătorii și asistenții judiciari și terminând cu consultanții și șefii de direcții. Numărul exact al judecătorilor care vor beneficia de apartamente îl știe Consiliul Superior al Magistraturii, dar nu-l divulgă. E parafat: „Confidențial”. Prețul este și el confidențial, dar înșiși judecătorii l-au desecretizat – mai puțin de jumătate decât cel de piață. Primele blocuri au fost date în exploatare în sect. Rîșcani încă în 2017, iar o bună parte dintre judecătorii care au obținut atunci apartamente nu s-au grăbit să se mute în ele. Din contra, le-au vândut, unii chiar a doua zi de când s-au văzut proprietari cu acte în regulă. Detalii citiți pe RISE.md.

În Ziarul de Gardă găsiți și o anchetă despre cum președintele interimar al Judecătoriei Strășeni, unul dintre candidații la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, își construiește o casă cu două niveluri, într-o suburbie a Capitalei. Locuința a fost ridicată pe un teren de 6 ari, procurat în 2019 și evaluat, în declarațiile de avere și interese personale ale magistratului, la 150 de mii de lei. Imobilul, deja ridicat, are o suprafață de 160 de metri pătrați.  Până să ajungă să-și construiască acest imobil, magistratul, fost procuror, a beneficiat de mai multe facilități de la stat: a obținut, prin judecată, bani pentru un apartament în Chișinău, apoi, gratis, un teren pentru construcții în Strășeni, iar ulterior, un apartament la preț preferențial în capitală.

Tot în ZdG puteți citi un articol despre probleme exportului produselor agricole cu care se confruntă R. Moldova. În timp ce Federația Rusă impune un nou embargo asupra produselor vegetale de la noi, Uniunea Europeană a întreprins o serie de acțiuni care facilitează exportul mărfurilor moldovenești, inclusiv a celor agricole, pe piețele UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău