Parada militară de la București, de 1 decembrie: 21 de salve de tun au fost trase pe timpul intonării imnului

  • 01 Decembrie 2019 12:29
Parada militară de la București, de 1 decembrie: 21 de salve de tun au fost trase pe timpul intonării imnului

Pe timpul intonării Imnului Național al României, în semn de salut, au fost executate 21 de salve de tun de către bateria „Salve” a Brigăzii 30 Gardă ,,Mihai Viteazul”, comandată de locotenentul Mihai Nicolae, transmite medifax.

Salvele de tun au fost executate de militarii ai brigăzii cu tunurile din dotare, tunuri de calibrul 76 mm, model 1942, folosind muniție de manevră. Tradiția executării salvelor de tun se pare că își are originea într-un vechi obicei marinăresc ce semnifica intențiile pașnice.

Astfel, în secolul al XIV-lea, navele care se apropiau de un port străin, după ce intrau în raza tunurilor de pe uscat, își descărcau tunurile proprii trăgând aceste salve. Astfel, își dovedea bunele intenții, deoarece nu avea cum să-și reîncarce tunurile la timp, înainte de a intra în bătaia tunurilor de pe uscat. Astăzi, salvele de tun au devenit o formă de omagiere a unor evenimente istorice sau personalități, ca parte a protocolului organizat de state cu diferite ocazii.

Aproximativ 4.000 de militari și specialiști din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații și Administrația Națională a Penitenciarelor, din care 500 de militari din peste 20 de țări aliate sau partenere, aproximativ 200 de mijloace tehnice și peste 50 de aeronave participă la parada din acest an.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău