Paraclisul din incinta Centrului Eparhial din Cahul ce aparține de Mitropolia Basarabiei a fost sfințit. Episcopul Basarabiei de Sud: Este o casă a tuturor românilor, a tuturor celor care cred în Hristos (GALERIE FOTO)

  • 27 Mai 2022 13:38
Paraclisul din incinta Centrului Eparhial din Cahul ce aparține de Mitropolia Basarabiei a fost sfințit. Episcopul Basarabiei de Sud: Este o casă a tuturor românilor, a tuturor celor care cred în Hristos (GALERIE FOTO)

La Cahul a fost sfințit ieri paraclisul din incinta Centrului Eparhial ce aparține de Mitropolia Basarabiei. La eveniment au participat înalți ierarhi de pe ambele maluri ale Prutului, printre care Mitropolitul Teofan, al Moldovei și al Bucovinei, Mitropolitul Petru al Basarabiei, Arhiepiscopul Casian al Dunării de Jos dar și reprezentanți din Parlamentul României. Construcția Eparhiei s-a realizat cu sprijinul statului român, a unor oameni de afaceri din România și a comunității locale. 

Ceremonia religioasă de sfințire a avut loc în ziua în care chiriarhul Eparhiei de la Cahul, Preasfințitul Părinte Episcop Veniamin, a sărbătorit patru ani de la hirotonia în cea mai înaltă treaptă a slujirii preoțești. Episcopul Basarabiei de Sud, părintele Veniamin a primit Ordinul ”Sf. Martiri Brâncoveni”. El a declarat pentru Radio Chișinău că la construcția Eparhiei s-a lucrat timp de trei ani, și speră că va fi o casă a tuturor românilor.

”Aș vrea să cred că este o casă a tuturor românilor, a tuturor celor care cred în Hristos, a celor care vor să se implice în promovarea și ajutorarea celor care sunt aproapele nostru, așa cum zice Evanghelia.  Îi așteptăm pe toți, să vină aici la noi să ne sfătuim, să lucrăm împreună, să facem proiecte împreună și să găsim soluții pentru diferitele probleme cu care ne confruntăm fiecare dintre noi”, a spus părintele Veniamin.

Mitropolitul Petru al Basarabiei a menționat pentru Radio Chișinău că i-a dăruit Episcopului Veniamin peste 40 de parohii, care să slujească poporului român. 

”De-acum să dea Dumnezeu ca frăția sa să facă mai multe decât mine. Noi am lucrat în timpurile cele grele, de persecuție când nu îți dădea primăria nimic, nicio hârtiuță, nici un drept nu aveai. Am luptat așa cum am putut. Îi doresc Preasfințitului să fie de acum înainte mulți ani până ajunge mitropolit fie că în Basarabia, fie în altă parte”, a menționat Mitropolitul Petru. 

Reactivarea Mitropoliei Basarabiei acum 30 de ani reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente ale României în Rep. Moldova de după 1989, apreciat senatorul Viorel Badea, președintele Comisiei Cultură și Media din Parlamentul României.

”Ne găsim cu toții într-un spațiu comun. Sufletul nostru nu are granițe și nu cred că a avut vreodată. Pentru noi toți a fost o oportunitate să participăm împreună la această slujbă de târnosire a bisericii de aici din Cahul. E o bucurie imensă. E o dovadă a faptului că pe noi românii credința ne unește și că niciodată nimeni nu va putea să distrugă ceea ce a creat Dumnezeu. Este o mare speranță ziua de astăzi”, a declarat senatorul Viorel Badea.

„România este cel mai mare susținător al Rep. Moldova inclusiv pe dimensiunea spirituală, susține Marius Ciprian Toth, Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei României la Chișinău. ”Legăturile noastre sunt foarte puternice. Este vorba despre tradiții comune, limbă comună, cultură comună și, bineînțeles de o istorie comună. Lăcașurile de cult sunt foarte importante deoarece ele sunt purtătoarele și continuatoarele spiritualității românești în aceste teritorii. La rândul nostru ne propunem să continuăm pentru a prezerva și chiar dezvolta această spiritualitate românească în Rep. Moldova” a declarat Marius Ciprian Toth. 

Și senatorul Claudiu Târziu, președinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni din Parlamentul României, a fost prezent la ceremonie.

”Cred că este un lucru extrem de important că aici în sudul Basarabiei, s-a pus acest steag, această redută a credinței care este Episcopia Basarabiei de Sud, care are jurisdicție și în partea Basarabiei de Sud care se află astăzi în Ucraina, pentru a da încredere românilor, pentru a da putere sufletească, pentru a le crește rezistența la toate încercările care vin în valuri succesive asupra lor și din punct de vedere material, și din punct de vedere spiritual”, a declarat Claudiu Târziu. 

Primarul Municipiului Cahul, Nicolae Dandiș a apreciat acțiunile sociale ale Episcopiei Basarabiei de Sud. 

”În familii social vulnerabile au fost duse rechizite școlare dar și lucruri legate de primă necesitate. Au fost multiple ajutoare și în pandemie. Pe lângă crearea unui laborator, au fost oferite materiale de protecție. Medicii erau organizați de către dumnealui să meargă într-o localitate sau alta. Are un rol foarte dinamic și activ. Lumea era impresionată că unele instituții ale statului nu fac atât”, a afirmat Nicolae Dandiș. 

Episcopia Basarabiei de Sud  a ajutat și comunitatea ucrainenilor din Odessa încă din primele zile de război, a apreciat Serghei Kaptalan, directorul Agenției de Cooperare Transfrontalieră euroregiunii Dunărea de Jos, a Consiliului regional Odessa.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
7,74
Ploaie moderată
Umiditate:80 %
Vint:8,75 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău