Papa Francisc va efectua o vizită de o săptămână în Mozambic, Madagascar și insula Mauritius

  • 02 Septembrie 2019 11:38
Papa Francisc va efectua o vizită de o săptămână în Mozambic, Madagascar și insula Mauritius

Papa Francisc va porni miercuri într-o călătorie în trei țări din Africa și Oceanul Indian - Mozambic, Madagascar și insula turistică Mauritius - unde va pleda pentru pace și dreptate socială, relatează luni AFP, preluat de Agerpres.

Călătorind în una dintre cele mai sărace regiuni ale lumii, lovită de catastrofe sanitare, schimbări climatice și instabilitate, Jorge Bergoglio, care a crescut într-un cartier sărăcăcios din Argentina, intenționează să-și prezinte apropierea față de locuitorii acestor zone.

"Papa celor săraci", care va efectua în perioada 4-10 septembrie cea de-a doua călătorie pontificală în Africa sub-sahariană, va vizita capitalele celor trei țări din sud-estul Africii, cu riscul de a dezamăgi mozambicanii care trăiesc într-o mare sărăcie în Beira (centru), cel de-al doilea mare oraș al țării lovit în martie de ciclonul Idai, care a făcut 600 de morți și a lăsat sute de mii de persoane fără adăpost. Șase luni mai târziu, numeroase persoane din Mozambic sunt afectate de lipsa unei locuințe și a hranei.

Pentru a marca sosirea papei în această țară majoritar creștină, guvernul din Mozambic a cheltuit circa 300.000 de euro pentru pregătiri, potrivit ministrului de externe, Jose Pacheco. Reparațiile la Catedrala din Maputo și la străzile din capitală sunt în curs de desfășurare.

Vizita survine la o lună după semnarea unui tratat de pace istoric între guvern și Renamo, fosta mișcare de rebeliune care a devenit principalul partid de opoziție din țară. Războiul civil sângeros s-a încheiat în urmă cu 27 de ani, însă Renamo nu a fost dezarmat în totalitate.

Într-un mesaj video, Papa Francisc a solicitat o consolidare a "reconcilierii frățești în Mozambic și în Africa, singura speranță pentru o pace solidă și de durată".

Suveranul pontif va rămâne cel mai mult timp în Madagascar, una dintre cele mai sărace țări de pe planetă, unde trei sferturi dintre locuitori trăiesc cu mai puțin de doi dolari pe zi.

Papa Francisc, care va vorbi în fața muncitorilor de la o carieră, este așteptat cu nerăbdare pe "Marea Insulă Roșie", cu populație majoritar creștină, unde autoritățile au asfaltat deja străzile capitalei.

"Așteptăm ca 800.000 de persoane să participe la slujba celebrată de papă", a spus părintele Gabriel Randrianantenaina, secretarul coordonator al conferinței episcopale locale.

Papa Francisc își va încheia călătoria cu o vizită rapidă pe Insula Mauritius, o democrație stabilă, la est de Madagascar. Episcopia intenționează să-l întâmpine ca pe un "pelerin ecologist" și a început să planteze în onoarea sa circa 200.000 de copaci.

Această mică republică predominant hindusă (52%), dar care are și importante minorități creștine (30% - în principal catolice) și musulmane (18%), dorește să celebreze diversitatea sa culturală și religioasă.

Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat aceste trei țări în urmă cu treizeci de ani.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău