Papa Francisc spune că Vaticanul este implicat într-o misiune de pace privind Ucraina

  • 01 Mai 2023 10:14
Papa Francisc spune că Vaticanul este implicat într-o misiune de pace privind Ucraina

Vaticanul este implicat într-o misiune de pace în încercarea de a pune capăt conflictului dintre Rusia și Ucraina, a declarat duminică Papa Francisc, fără alte detalii, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

"Sunt dispus să fac tot ce trebuie făcut. Există o misiune în desfășurare, dar încă nu este publică. Când va fi publică, o voi dezvălui", le-a spus papa jurnaliștilor în avionul cu care s-a întors la Vatican după o vizită de trei zile în Ungaria.

"Cred că pacea se obține mereu prin deschiderea canalelor. Pacea nu se poate obține niciodată prin închidere. Nu este ușor", a afirmat suveranul pontif.

Papa Francisc a adăugat că a vorbit despre situația din Ucraina cu premierul ungar Viktor Orban și cu mitropolitul Hilarion, reprezentant al Bisericii Ortodoxe Ruse la Budapesta.

"La aceste întâlniri, nu am vorbit despre Scufița Roșie. Am vorbit despre toate aceste lucruri. Toată lumea este interesată de drumul spre pace", a declarat el.

De când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, papa Francisc a pledat pentru pace în fiecare săptămână și și-a exprimat în mod repetat dorința de a acționa ca intermediar între Kiev și Moscova. Oferta sa nu a dus până acum la niciun progres.

Premierul ucrainean Denis Șmihal s-a întâlnit joi cu papa la Vatican și a spus că a discutat despre o "formulă de pace" înaintată de președintele ucrainean Volodimir Zelenski. El a mai declarat că l-a invitat pe suveranul pontif să viziteze Kievul.

În vârstă de 86 de ani, papa Francisc a declarat anterior că vrea să efectueze o vizită la Kiev, dar și la Moscova, în cadrul unei misiuni de pace.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău