Papa Francisc spune că religia nu trebuie exploatată în scopuri politice. „Crucea nu este un steag pe care să-l fluturăm”

  • 14 Septembrie 2021 17:17
Papa Francisc spune că religia nu trebuie exploatată în scopuri politice. „Crucea nu este un steag pe care să-l fluturăm”

Crucea nu trebuie folosită ca simbol politic, spune Papa Francisc. În timpul unei slujbe la care a participat în Slovacia, el i-a avertizat pe creștini să nu încerce să fie triumfaliști.

Papa Francisc a mers în orașul Presov, din estul Slovaciei, unde a participat la Sfânta Liturghie, slujbă care are loc în bisericile ortodoxe. El și-a construit predica în jurul temei identității creștine, afirmând că crucile și crucifixele au fost adesea folosite în mod superficial de creștini, potrivit Agerpres, citat de DIGI24.

Vorbind în fața a circa 30.000 de credincioși, el a spus că mulți creștini au crucifixe și cruci la gât, pe pereții caselor, în mașini și în buzunare, dar nu au o relație reală cu Iisus.

„La ce folosește acest lucru, dacă nu ne oprim să ne uităm la Iisus cel crucificat și nu ne deschidem inimile către el?, a spus Suveranul Pontif.

„Să nu reducem crucea la un obiect de devoțiune, cu atât mai puțin la un simbol politic, la un semn de statut religios și social, a adăugat el.

În 1950, la Presov, autoritățile comuniste i-au forțat pe catolicii de rit oriental, care se supuneau papei, să se alăture bisericii ortodoxe. Unii dintre acești clerici catolici răsăriteni care au refuzat au fost încarcerați.

În Ungaria, unde papa s-a oprit duminică pentru câteva ore, prim-ministrul Viktor Orban a făcut apel la sentimentul religios în politicile sale anti-imigrație și naționaliste, afirmând că moștenirea creștină a Ungariei riscă să dispară.

După întâlnirea sa cu papa de duminică, Orban a spus că i-a cerut Suveranului Pontif să nu lase Ungaria creștină să piară. Papa a declarat în Ungaria că țara își poate păstra rădăcinile creștine, deschizându-se în același timp către cei nevoiași.

La liturghia de marți, papa Francisc a părut să-i avertizeze pe creștini să nu-și folosească religia într-o așa-numită cultură despre care el crede că afectează binele comun.

„Cât de des tânjim după un creștinism al învingătorilor, un creștinism triumfalist care este important și influent, care primește glorie și onoare?, a întrebat el.

În Slovacia, Partidul Popular Slovacia Noastră susține că are la bază trei stâlpi - creștin, național și social - și s-a angajat să prevină imigrația refugiaților majoritar musulmani.

„Crucea nu este un steag pe care să-l fluturăm, ci sursa pură a unui nou mod de viață, a spus papa Francisc, adăugând că un credincios adevărat nu vede pe nimeni ca pe un dușman, ci pe toată lumea ca pe un frate sau o soră.

Mai multe partide politice din Europa, printre care mai multe formațiuni de extremă dreapta din Est, folosesc cruci pe steagurile lor sau alte reprezentări.

În Ungaria, unul dintre aliații de la guvernare a lui Orban, micul Partid Popular Creștin Democrat (KDNP), folosește o cruce pe blazon. Formațiunea de extremă dreapta Partidul Patria Noastră (Mi Hazank) folosește ca simbol crucea bizantină, care are două linii linii orizontale paralele.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău