Papa Francisc s-a pronunțat împotriva eutanasiei în fața unei delegații de oficiali francezi

  • 21 Octombrie 2022 18:49
Papa Francisc s-a pronunțat împotriva eutanasiei în fața unei delegații de oficiali francezi

''Nu putem cere personalului medical să-și omoare pacienții'': Papa Francisc s-a pronunțat vineri împotriva eutanasiei în timpul unui discurs rostit în prezența unei delegații de oficiali francezi, pe fondul dezbaterii lansate în Franța privind sfârșitul vieții și cu trei zile înainte de o întâlnire cu președintele Emmanuel Macron, relatează AFP.

"Personalul medical, prin natura sa, are menirea să ofere îngrijire și alinare, deși nu are puterea de a vindeca mereu, însă nu le putem cere acestora să-și omoare pacienții!", a declarat el în fața unei delegații formate din patruzeci de oficiali din nordul Franței și conduse de episcopul de Cambrai.

"Dacă ucidem oferind justificări, vom ajunge să omorâm din ce în ce mai mult", a insistat el, repetând o frază pe care a rostit-o la întoarcerea sa dintr-o călătorie în Kazahstan în septembrie, atunci când a fost întrebat pe această temă.

"Îndrăznesc să sper că asupra unor astfel de chestiuni esențiale, dezbaterea poate fi făcută în adevăr pentru a însoți viața până la sfârșitul ei firesc", a adăugat suveranul pontif, în condițiile în care o amplă consultare a cetățenilor privind sfârșitul vieții va fi lansată în decembrie în Franța, pentru a ghida guvernul în vederea unui posibil nou "cadru legal" până la finele lui 2023.

Legislația franceză interzice în prezent eutanasia și sinuciderea asistată, însă permite o "sedare profundă și continuă până la deces" pentru bolnavii în fază terminală și în foarte mare suferință, cu speranță de viață ''pe termen scurt''.

Papa Francisc a insistat, de asemenea, asupra "atenției care trebuie acordată persoanelor în vârstă din căminele de bătrâni", referindu-se la "persoanele aflate la sfârșitul vieții care au nevoie să primească îngrijiri paliative".

Aceste declarații au loc cu trei zile înainte de vizita președintelui francez Emmanuel Macron, care urmează să fie primit luni dimineața (la 08:30 GMT) în audiență privată de papa Francisc, transmite Agerpres.

Vaticanul consideră eutanasia o "crima împotriva vieții umane" și sinuciderea asistată un "păcat grav", iar cei care decid să recurgă la această metodă de a pune capăt vieții nu pot primi sacramentele. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău