Papa Francisc: ONU „și-a arătat limitele” în contextul pandemiei și al războiului din Ucraina: „Nu mai răspunde noilor realități”

  • 16 Octombrie 2022 15:22
Papa Francisc: ONU „și-a arătat limitele” în contextul pandemiei și al războiului din Ucraina: „Nu mai răspunde noilor realități”

Papa Francisc a lansat un apel pentru reformarea Organizației Națiunilor Unite (ONU), care ”și-a arătat limitele” în contextul pandemiei de COVID-19 și al războiului din Ucraina, potrivit unei noi cărți a suveranului pontif, din care cotidianul La Stampa a publicat duminică un fragment, informează AFP, citată de Agerpres.

 

„Când vorbim despre pace și securitate la nivel mondial, prima organizație la care ne gândim este cea a Națiunilor Unite (ONU) și, în special, Consiliul său de securitate. Războiul din Ucraina a evidențiat încă o dată necesitatea de a face în așa fel încât actuala structură multilaterală să găsească metode mai agile și mai eficiente pentru rezolvarea conflictelor”, a declarat papa Francisc.

„În timp de război, este esențial să afirmăm că avem nevoie de mai mult multilateralism și de un mai bun multilateralism”, însă Organizația Națiunilor Unite, așa cum funcționează ea de la înființarea sa, „nu mai răspunde noilor realități”, a adăugat suveranul pontif.

„ONU a fost creată pentru a da o formă refuzului nostru în fața ororilor cu care omenirea s-a confruntat în cele două războaie din secolul al XX-lea. Deși amenințarea pe care ele au reprezentat-o este încă vie, lumea de astăzi nu mai este aceeași” și instituțiile internaționale trebuie să fie „rodul celui mai mare consens posibil”, consideră liderul de la Vatican.

„Necesitatea acestor reforme a devenit mai mult decât evidentă după declanșarea pandemiei, ocazie cu care actualul sistem multilateral și-a arătat toate limitele. Din felul în care au fost distribuite vaccinurile am avut un exemplu flagrant pentru situațiile în care, uneori, legea celui mai puternic cântărește mai mult decât solidaritatea”, a declarat, cu regret, papa Francisc.

Liderul de la Vatican îndeamnă la „reforme organice, destinate să le ajute pe organizațiile internaționale să își regăsească vocația primordială de a servi interesele familiei umane”.

Papa Francisc se consideră, totodată, apărătorul „securității integrale”, ce constă în garantarea tuturor drepturilor (alimentar, sanitar, economic și social) în baza cărora cărora instituțiile internaționale ar trebui să își formuleze toate deciziile.

Noua carte a papei Francisc, intitulată „Vă întreb în numele Domnului. Zece rugăciuni pentru un viitor al speranței”, va fi lansată marți în Italia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
-2,82
Cer acoperit de nori
Umiditate:92 %
Vint:3,09 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
0
Sat
-0
Arhivă Radio Chișinău