Papa Francisc a trecut printr-o operație mai invazivă decât era prevăzut

  • 06 Iulie 2021 18:38
Papa Francisc a trecut printr-o operație mai invazivă decât era prevăzut

Chirurgii care l-au operat la colon pe papa Francisc duminică au realizat mai întâi o laparoscopie, metodă chirurgicală minim invazivă ce permite introducerea în corpul pacienților a unor instrumente medicale printr-o incizie, dar au trebuit în final să recurgă la chirurgia clasică, mai invazivă, au anunțat marți mass-media italiene, citate de AFP.

În plus, nu a fost necesară recurgerea la colostomie, o deschidere artificială a colonului ce permite evacuarea scaunului într-o pungă. De asemenea, nu a fost constată nici o stare de febră post-operatorie a pacientului, au precizat medicii italieni, transmite Agerpres.

Papa Francisc, în vârstă de 84 de ani, „se află în condiții generale bune, este alert și respiră fără asistență" după o „colectomie stângă" (extirpare a unei porțiuni din colon) care a durat „aproximativ trei ore" sub anestezie generală pentru a trata o stenoză diverticulară simptomatică a colonului, a anunțat biroul de presă de la Vatican într-un comunicat publicat luni.

„Papa ar trebui să rămână internat la Spitalul Gemelli din Roma aproximativ o săptămână, dacă nu apar complicații", a mai precizat comunicatul Vaticanului.

Evoluția sa medicală este bună și considerată normală, întrucât papa a dormit bine noaptea precedentă, iar dimineața s-a ridicat din pat și a făcut câțiva pași, precizează Reuters.

Rezultatele analizelor de rutină sunt bune, a dezvăluit Matteo Bruni, purtătorul de cuvânt al Vaticanului. Acesta a mai spus că Papa Francisc a luat micul-dejun marți dimineață și a citit câteva ziare.

Prima tehnică operatorie la care au recurs chirurgii italieni, laparoscopia sau coelioscopia, se bazează pe utilizarea unui endoscop, un instrument suplu, conținând un tub optic, lumină și cameră de luat vederi, care poate fi asociat cu alte instrumente chirurgicale.

Totuși, prezența unei cicatrici mai vechi, cauzată de o intervenție chirurgicală precedentă la nivelul abdomenului pacientului, a constrâns echipa medicală să schimbe metoda de intervenție, potrivit mass-media italiene. Acest lucru nu reprezintă însă ceva neobișnuit, potrivit experților din domeniul sănătății.

Papa Francisc se află în aceeași rezervă de la etajul al zecelea al Spitalului Gemelli pe care a folosit-o și Papa Ioan Paul al II-lea, operat de mai multe ori în acest spital, inclusiv după o tentativă de asasinat în 1981 și din cauza unei tumori la colon în 1992.

Rezerva, supranumită Vatican III din cauza numeroaselor internări ale lui Ioan Paul al II-lea, ale cărui reședințe oficiale erau Vatican și Castelul Gandolfo, dispune și de un mic salon echipat cu un altar.

Papa Francisc suferă de o inflamație potențial dureroasă a diverticulelor, hernii sau mici „buzunare" care se formează în pereții aparatului digestiv și a căror frecvență crește odată cu vârsta. Una dintre complicațiile posibile ale acestei afecțiuni este stenoza, care înseamnă o îngustare a intestinului.

Potrivit cotidianului Il Corriere della Sera, Papa Francisc a dorit să planifice această operație la începutul verii, când obligațiile sale oficiale sunt mai puțin numeroase, pentru a putea să își petreacă perioada de convalescență în liniște.

Suveranul pontif și-a suspendat deja audiențele generale de miercuri și, pentru moment, următoarea lui prezență oficială este fixată pentru duminică, odată cu tradiționala rugăciune „Angelus". Dacă, așa cum este prevăzut, suveranul Pontif va fi încă spitalizat la acea dată, el ar putea să rostească rugăciunea de la fereastra spitalului, la fel ca Ioan Paul al II-lea, nu de la fereastra Palatului Apostolic din Piața Sf. Petru din Roma.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău