Papa Francisc: „Excluderea migranților este un act criminal''

  • 09 Octombrie 2022 16:27
Papa Francisc: „Excluderea migranților este un act criminal''

Papa Francisc a luat duminică apărarea migranților, numind excluderea acestora "scandaloasă, dezgustătoare și păcătoasă", o declarație rostită cu pasiune care-l pune pe o traiectorie de coliziune cu viitorul guvern de dreapta al Italiei, relatează Reuters.

Papa Francisc a făcut aceste comentarii în timpul canonizării unui episcop din secolul al XIX-lea, cunoscut drept "părintele migranților" și a unui bărbat din secolul XX care a ajutat bolnavi săraci în Argentina.

Papa, care a făcut din susținerea migranților o temă majoră a pontificatului său, a condus ceremonia în fața a 50.000 de persoane strânse la Vatican în Piața Sf. Petru. "Excluderea migranților este scandaloasă. Într-adevăr, excluderea migranților este un act criminal. Îi face să moară în fața noastră", a spus suveranul pontif.

"Ș astfel, astăzi, Mediterana este cel mai mare cimitir din lume", a spus papa referindu-se la miile de oameni care s-au înecat încercând să ajungă în Europa.

"Excluderea migranților este dezgustătoare, este păcătoasă. Este un act criminal să nu le fie deschise uși celor nevoiași", a spus liderul de la Vatican.

Giorgia Meloni urmează să devină prim-ministru spre sfârșitul acestei luni în fruntea unei coaliții de dreapta care a promis să reprime imigrația și să înăsprească condițiile de trecere a frontierelor în Italia, transmite Agerpres.

Ea a promis repatrieri accelerate și reguli mai stricte în materie de azil. Meloni a cerut, de asemenea, o blocadă a ambarcațiunilor cu migranți care pleacă din Africa de Nord cu scopul de a-i împiedica să navigheze mai departe, dar și noi restricții impuse navelor de salvare ale organizațiilor caritabile.

Papa Francisc, care nu a menționat Italia, a declarat că unii migranți trimiși înapoi sunt duși în "lagăre de concentrare unde sunt exploatați și tratați ca niște sclavi". În trecut, el a spus că acest lucru s-a întâmplat în Libia.

Papa a făcut aceste comentarii referitoare la migranți după ce s-a abătut de la declarația sa pregătită în prealabil la momentul la care a menționat numele unuia dintre cei doi noi sfinți, episcopul Giovanni Battista Scalabrini, care a trăit între 1839 și 1905. Scalabrini a fondat două ordine religioase - unul de preoți și unul de călugărițe - pentru a ajuta imigranții italieni din Statele Unite și America de Sud.

Cel de-ai doilea sfânt este Artemides Zatti, care a trăit între 1880 și 1951. Familia sa a fugit de sărăcia din Italia și s-a stabilit în Argentina. Membru laic al ordinului religios salesian, el a lucrat ca asistent medical, oferind îngrijiri săracilor la care se deplasa cu bicicleta.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
-0,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:4,63 m/s
Mon
1
Tue
3
Wed
4
Thu
7
Fri
2
Arhivă Radio Chișinău