Paolo Gentiloni: Italia „ține capul sus” în problema migrației

  • 13 Decembrie 2017 08:27
Paolo Gentiloni: Italia „ține capul sus” în problema migrației

Italia "ține capul sus" în problema migrației, a declarat marți șeful guvernului italian, Paolo Gentiloni, în condițiile în care Amnesty International a acuzat Roma și Uniunea Europeană de "complicitate" la abuzurile suferite de migranți în Libia, informează AFP.

"În sfârșit, s-au aprins proiectoarele asupra situației privind drepturile omului în Libia. Este meritul nostru", a dat asigurări Gentiloni în timpul a două discursuri susținute în fața senatorilor, apoi în fața deputaților înainte de summitul european de la Bruxelles.

Potrivit lui Gentiloni, datorită acordurilor semnate între Roma și Tripoli pentru a stăvili afluxurile de migranți, agențiile ONU pot acum să intervină în Libia, iar repatrierile voluntare dinspre Libia au crescut "de la mai puțin de 3.000 anul trecut, la peste 15.000 astăzi și ar putea depăși 20.000 în acest an".

În Italia, "sosirile de migranți au scăzut cu 30% în acest an și cu 69% în ultimele cinci luni. De la 1 iulie, aceasta reprezintă o scădere cu 80.000 de persoane în raport cu 2016, un rezultat ce nici nu se putea prevedea", a subliniat șeful guvernului de la Roma.

"În spatele acestor cifre nu se află o baghetă magică", a insistat Gentiloni, evocând "o muncă enormă" împreună cu paza de coastă libiană, "autoritățile libiene, comunitățile locale, milițiile și forțele prezente" la fața locului, precum și cu țările de origine și de tranzitare a migranților.

În acest context, Italia "poate avea mândria de a fi țara care să dea un bun exemplu în Europa, atât pentru primirea și salvarea vieților pe mare, cât și pentru a-i face pe traficanții de ființe umane să sufere înfrângeri serioase, măsurabile și sper stabile", a insistat Gentiloni.

Dat fiind aceste rezultate, în timpul summitului de la Bruxelles "vom întreba dacă a venit în sfârșit momentul să investim cu toții (în problema migrației). Sunt relativ optimist", a dat el asigurări.

Într-un raport publicat marți, Amnesty International a acuzat guvernele europene de complicitate în detenția de migranți în condiții îngrozitoare în Libia, reproșându-i UE și mai ales Romei sprijinul acordat pazei de coastă libiene, implicată, potrivit organizației, în traficul de ființe umane.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău