Pandemie: Reciclarea măștilor progresează dar se lovește de o rentabilitate scăzută

  • 19 Mai 2021 09:18
Pandemie: Reciclarea măștilor progresează dar se lovește de o rentabilitate scăzută

În Australia, măștile de protecție împotriva Covid ar putea fi în curând reciclate pentru a îmbunătăți rezistența și elasticitatea bitumului pe șosele, în SUA sunt utilizate la producția de mobilier școlar sau parchet iar în Franța unele măști sunt refolosite în industria auto, transmite AFP.

Cu toate acestea, echipamentele de protecție individuală folosite sunt încă departe de a fi reciclate.

În încercarea de a încetini răspândirea pandemiei de Covid-19, planeta a accelerat un alt fenomen: poluare cu plastic. Cel puțin 129 de miliarde de măști, compuse din polipropilenă, elastic și metal, sunt utilizate în fiecare lună la nivel mondial, adică mai mult de patru miliarde în fiecare zi, estimează Societatea americană de chimie. Rezultatul: aceste măști se acumulează în parcările supermarketurilor, de-a lungul râurilor și sufocă animalele marine.

Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (CNUCED), citând un studiu realizat de firma de consultanță Grand View Research, a estimat în vara anului trecut că vânzările mondiale de măști în 2020 au explodat până la 166 miliarde de dolari, de la 800 milioane de dolari în 2019.

În domeniile turismului și pescuitului, Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) a lansat un apel către guverne să facă din gestionarea acestor deșeuri un serviciu public esențial. Potrivit UNEP, sunt necesare 40 de miliarde de dolari pentru a gestiona efectele nefaste ale acumulării acestor noi poluanți în ape.

Există speranțe că aceste bucăți de plastic vor putea găsi o nouă utilizare.

Prin combinarea măștilor măcinate cu resturi de moloz, o echipă de cercetători australieni de la Institutul de tehnologie din Melbourne (RMIT) a obținut un material suplu și rezistent care ar putea servi drept unul dintre straturile necesare la fabricarea unei șosele.

Pentru un kilometru de drum ar fi necesare trei milioane de măști. "În prezent căutăm parteneri pentru a trece la faza de punere în practică și să realizăm un drum pilot", a declarat Mohammad Saberian, cercetător la RMIT.

Sectorul ospitalității se implică și el. În Marea Britanie, mai multe spitale au investit într-o mașină de compactat care din combinezoane și măști chirugicale produce o placă de plastic care ulterior poate fi utilizată la producția de scaune sau mese de grădină.

În Franța, spitalele din Paris și mai multe companii precum gigantul materialelor de construcții Saint Gobain sau postul de televiziune TFI1 își recuperează măștile din coșurile de triaj. Componentele măștilor sunt separate pentru a păstra doar polipropilena, care este transformată în granule și reutilizată în industria auto.

Însă toate aceste inițiative se lovesc de problema rentabilității scăzute a activităților de reciclare.

"Costurile cu colectarea, triajul și reciclarea sunt foarte mari comparativ cu valoarea materialului rezultat", subliniază Tom Szaky, directorul general al firmei TerraCycle, cu sediul în New Jersey (SUA). Această societate vinde cutii de carton pe care clienții le utilizează pentru a-și arunca măștile folosite, care ulterior sunt trimise în statul Ohio pentru triere și reciclare.

"De ce o cutie de aluminiu este reciclată? Pentru că prețul aluminiului este foarte mare și depășește costul colectării și procesării. De ce un scutec de bebeluș sau o mască nu sunt reciclate? Deoarece costurile colectării și procesării sunt mult mai mari, de aceea nimeni nu se hazardează să încerce: pentru că nu ai posibilitatea să câștigi bani", subliniază directorul general al firmei TerraCycle. "Acesta este motivul pentru care căutăm sponsori, dacă cineva vrea să acopere costurile noi putem oferi serviciul", concluzionează Tom Szaky.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău