Pandemia și seceta vor avea urmări de durată asupra sectorului vitivinicol, ministru

  • 24 August 2021 13:56
Pandemia și seceta vor avea urmări de durată asupra sectorului vitivinicol, ministru

Declanșarea pandemiei COVID-19 și seceta severă din ultimii ani vor avea repercusiuni de durată asupra sectorului vitivinicol. Sunt necesare acțiuni solide de suport din partea statului, inclusiv restructurarea și modernizarea sectorului vitivinicol, a declarat, marți, Viorel Gherciu, ministru al agriculturii și industriei alimentare, la Conferința Națională a Filierei Vitivinicole – „Recolta strugurilor 2021: particularități și valorificare”,transmite IPN.

„Sectorul vitivinicol înregistrează continuu tendințe pozitive de dezvoltare. Totuși, din cauza secetei severe din anul 2020, cumulată nefavorabil cu situația pandemică, anul vitivinicol 2020 a înregistrat o diminuare a producției globale cu 28% și o reducere a exporturilor de vinuri în expresie naturală cu 19%. În același timp, exportul vinurilor de calitate s-a majorat cu 9%, creșterea fiind înregistrată în majoritatea destinațiilor de export”, a subliniat Viorel Gherciu.

Potrivit ministrului, calitatea vinurilor din roada anului trecut este excepțională, cu un potențial ridicat de maturare, care va pune bazele unor vinuri autohtone de excepție. Anul trecut, la concursurile internaționale Republica Moldova a fost apreciată cu peste 950 de medalii, a specificat Viorel Gherciu.

„Sectorul vitivinicol a fost și va rămâne o ramură strategică a economiei naționale. Pe parcursul ultimilor ani, industria vitivinicolă a asigurat circa 3% din Produsul Intern Brut (PIB) și 8% din volumul total al exporturilor. Republica Moldova este inclusă în lista primelor 10 țări producătoare și exportatoare de vinuri din lume, cu un export considerabil în peste 60 de state ale lumii. Vinului moldovenesc îi revin 2% din volumul mondial de vin exportat, iar geografia exporturilor s-a egalat, fiind repartizată pe toate grupele de piețe”, a menționat ministrul agriculturii și industriei alementare.

Totodată, potrivit lui Viorel Gherciu, Republica Moldova rămâne a fi țara cu cea mai mare densitate a podgoriilor din întreaga lume. „Sectorul vitivinicol din Republica Moldova se află pe un teren ascendent, continuând să cucerească piața mondială prin acțiuni de promovare, prin efortul sectorului de a fabrica produse de calitate înaltă, cu suportul comunității donatorilor, dar și datorită politicilor statale, promovate de-a lungul timpului”, a spus ministrul.

Viorel Gherciu a adăugat că actualul executiv își fixează prioritar pe agenda de guvernare să se concentreze pe politici consolidate, ce vor contribui la dezvoltarea dinamică, echilibrată și durabilă a tuturor componentelor sectorului vitivinicol, inclusiv prin prisma politicii de subvenționare, axată pe înființarea și modernizarea plantațiilor vitivinicole, cât și pe procesarea strugurilor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău