Pandemia nu s-a încheiat, avertizează secretarul general al ONU

  • 09 Martie 2022 09:58
Pandemia nu s-a încheiat, avertizează secretarul general al ONU

Pandemia de COVID-19 nu s-a încheiat, iar distribuția de vaccinuri împotriva noului coronavirus la nivel mondial rămâne "scandalos de inechitabilă", a afirmat miercuri secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, într-un comunicat de presă ce a marcat împlinirea a doi ani de la declanșarea acestei crize sanitare globale, informează AFP, citat de AGERPRES.

"Bilanțul cel mai tragic al pandemiei a afectat sănătatea și viața a milioane de persoane, cu peste 446 de milioane de cazuri de COVID-19 în lumea întreagă, peste 6 milioane de decese confirmate și nenumărate alte persoane spitalizate și afectate de o deteriorare a sănătății mintale", a declarat secretarul general al ONU.

"Grație unor măsuri de sănătate publică fără precedent și dezvoltării și utilizării extraordinar de rapide a unor vaccinuri, numeroase regiuni ale lumii reușesc să controleze pandemia. Dar ar fi o eroare gravă să credem că ea s-a încheiat", a avertizat Antonio Guterres.

"Distribuția de vaccinuri rămâne scandalos de inegală" și "omenirea nu poate să își permită o recrudescență pandemică la doi ani după apariția COVID-19", a adăugat el.

"Companiile farmaceutice produc 1,5 miliarde de doze de vaccinuri pe lună, însă aproape 3 miliarde de persoane așteaptă încă să primească primul vaccin", a deplâns secretarul general al ONU, care evocă "un eșec dur" al "deciziilor politice și bugetare care acordă prioritate sănătății locuitorilor din țările bogate în raport cu sănătatea locuitorilor din țările sărace".

O astfel de abordare reprezintă "o rețetă pentru mai multe variante virale, mai multe lockdown-uri și mai multă tristețe și sacrificiu în fiecare țară", a avertizat Antonio Guterres, care a lansat totodată un apel pentru a încheia "odată pentru totdeauna" acest "capitol trist din istoria umanității".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău