Pandemia este ''departe de a se fi terminat'', potrivit comitetului de urgență al OMS

  • 26 Octombrie 2021 20:15
Pandemia este ''departe de a se fi terminat'', potrivit comitetului de urgență al OMS

Pandemia de COVID-19 este ''departe de a se fi terminat'', a afirmat marți comitetul de urgență al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), lansând un apel către statele membre să recunoască toate vaccinurile omologate de agenție, informează AFP.

Acest comitet de urgență privind COVID-19, prezidat de Didier Houssin, se reunește la fiecare trei luni pentru a analiza situația.

Ca urmarea a întrunirii sale de săptămâna trecută, a publicat marți o declarație în care subliniază că ''deși au fost realizate progrese grație unei utilizări sporite a vaccinurilor împotriva COVID-19 și a tratamentelor, analiza situației din prezent și a modelelor de prognoză indică faptul că pandemia este departe de a se fi terminat''.

Acest comitet de urgență este același care, cu prilejul celei de-a doua sa întruniri, pe 30 ianuarie 2020, l-a sfătuit pe directorul general al OMS să declare pandemia o urgență de sănătate publică pe plan global, cel mai înalt nivel de alertă din punct de vedere epidemiologic. Ceea ce s-a și întâmplat.

În declarația sa publicată marți, comitetul precizează că a decis săptămâna trecută ''în unanimitate că pandemia constituie încă un eveniment extraordinar care afectează în continuare sănătatea populațiilor din lumea întreagă, prezintă un risc de propagare internațională și de perturbare a traficului internațional și necesită un răspuns internațional coordonat''.

În recomandările sale către state, comitetul se opune în continuare principiului dovezii vaccinării în cazul călătoriilor internaționale având în vedere distribuția inechitabilă a vaccinurilor la nivel global.

Solicită totodată statelor să ''recunoască toate vaccinurile care au primit autorizarea pentru utilizare de urgență'' din partea OMS.

Până în prezent, OMS a omologat două vaccinuri de tip ARN-mesager - cele produse de Moderna și Pfizer/BioNTech -, două vaccinuri chinezești - produse de Sinopharm și Sinovac- , vaccinul Johnson&Johnson, precum și diversele versiuni ale serului AstraZeneca.

Este așteptată în scurt timp și o decizie în ceea ce privește vaccinul Covaxin, dezvoltat de laboratorul indian Bharat Biotech.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
1,63
Cer senin
Umiditate:79 %
Vint:4,63 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău