Pandemia de COVID-19 a provocat la nivel global peste 6 milioane de decese (Universitatea Johns Hopkins)

  • 07 Martie 2022 19:45
Pandemia de COVID-19 a provocat la nivel global peste 6 milioane de decese (Universitatea Johns Hopkins)

Pandemia de COVID-19 a lăsat în urmă peste 6 milioane de decese în întreaga lume, într-un moment în care se intră în al treilea an de criză sanitară, potrivit unui bilanț independent realizat de Universitatea Johns Hopkins din SUA, relatează luni EFE, potrivit Agerpres.

Aceste cifre tragice coincid cu ridicarea restricțiilor în numeroase țări din Europa Occidentală și pe continentul american privind măștile sanitare și limitele impuse călătoriilor internaționale după apariția variantei Omicron la sfârșitul anului 2021; în timp ce în alte părți, ca în Asia și Pacific, continuă să se înregistreze un număr ridicat de cazuri.

În total, s-au confirmat peste 450 de milioane de contagieri în lume cu noul coronavirus.

În ce privește țările, SUA rămân cele mai afectate, cu aproape 950.000 de decese, urmate de Brazilia, cu peste 650.000 de decese și de India, cu peste 500.000.

Deși vaccinurile s-au dovedit eficiente împotriva cazurilor mai grave, încă persistă importante disparități globale.

În țările cu venituri mici doar 7% din populație este vaccinată cu schema completă, iar în cazul celor cu venituri mari procentul este de peste 70% din populație, potrivit portalului Our World in Data.

La 31 decembrie 2019, autoritățile chineze au informat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) de apariția unor cazuri de pneumonie gravă în orașul Wuhan, iar OMS a informat statele membre despre aceste cazuri în primele zile ale lunii ianuarie.

O lună mai târziu, la 30 ianuarie 2020, OMS declara urgența internațională pentru coronavirus, după detectarea primelor cazuri în alte țări ale lumii, deși nu a considerat-o criză sanitară și a declarat pandemia de abia pe 11 martie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău