Pandemia ar urma să coste fotbalul european peste opt miliarde de euro

  • 21 Mai 2021 09:36
Pandemia ar urma să coste fotbalul european peste opt miliarde de euro

Criza sanitară ar urma să coste cluburile europene peste opt miliarde de euro în două sezoane, o lovitură dură după 20 de ani de creștere neîntreruptă, arată un raport publicat vineri de UEFA, transmite AFP.

În acest raport, UEFA susține că pandemia nu a evitat niciun club, lipsindu-le "de cel puțin" 10% din veniturile așteptate în sezoanele 2019/20 și 2020/21. Per total, în cele două sezoane UEFA a evaluat la 8,7 miliarde de euro pierderile de câștiguri cumulate în rândul celor 55 de campionate ale sale, dintre care 7,2 miliarde de euro pentru cele mai importante 711 cluburi și 1,5 miliarde de euro pentru celelalte.

Integrând rezultatele contabile deja publicate, precum și negocierile pentru drepturile de televizare și alți indicatori, această estimare cuprinsă în raportul de 112 de pagini al UEFA este de departe cea mai precisă evaluare a impactului economic al Covid-19 asupra fotbalului profesionist.

În toamna anului trecut, FIFA a estimat la rândul său că pandemia riscă să amputeze cu 14 miliarde de dolari "totalitatea economiei fotbalului" pentru cele 211 de federații ale sale, un calcul care între timp nu a fost detaliat. De asemenea, sindicatul european al cluburilor (ECA) a evaluat la patru miliarde de euro veniturile pierdute de cluburile europene în 2019-20 și 2020-21, înainte ca fostul său președintele Andrea Agnelli să evoce în decembrie un interval cuprins între 6,5 și 8,5 miliarde de euro.

Închiderea porților stadioanelor a avut un impact deosebit, explică UEFA făcând referire la 711 de cluburi de elită: veniturile din vânzările de bilete ar urma să se reducă cu 3,6 până la 4 miliarde de euro pe parcursul a doi ani, urmând să își revină pe măsură ce stadioanele se vor umple din nou.

Veniturile comerciale ar urma să se diminueze și ele cu 2,4 până la 2,7 miliarde euro, în timp ce drepturile de televizare vor fi amputate cu 1,2 până la 1,4 miliarde de euro pe două sezoane, în condițiile în care au fost deja renegociate, în scădere cu 700 milioane de euro, drepturile de televizare pentru primele cinci campionate.

Criza Covid-19 a întrerupt două decenii de aur pentru fotbalul european, care a înregistrat un ritm mediu de creștere de 8,2% pe an începând din 1999, pentru ca în 2019 să ajungă la venituri cumulate de 23 de miliarde de euro pentru cele 711 de cluburi europene, în frunte cu cluburile engleze. Însă în acest timp, salariile au crescut și ele pentru ajungând să absoarbă peste 60% din venituri, un "raport semnificativ mai mare decât în orice altă industrie, inclusiv în domeniul băncilor de investiții", observă UEFA.

Însă jucătorii nu au acceptat să facă decât un efort modest în contextul pandemiei, cluburile reușind să facă economii totale în valoare de aproximativ două miliarde de euro dintre care un miliard de euro din salariile pe două sezoane.

În consecință, veniturile operaționale ale cluburilor de fotbal ar urma să se prăbușească cu 5,3 până la 6,2 miliarde de euro în perioada analizată, în condițiile în care în 2019 acuzau deja pierderi nete în special din cauza amortizării transferurilor.

Referindu-se la aspectele ce țin de trezorerie, o miză majoră având în vedere gradul ridicat de îndatorare din sectorul fotbalului profesionist, UEFA atrage atenția asupra unui "risc existențial" pentru aproximativ 120 de cluburi, în timp ce altele vor reuși să își acopere pierderile prin contractarea de noi împrumuturi sau solicitând proprietarilor o prelungire.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
-3,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
1
Thu
5
Fri
6
Sat
5
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău