Până la începerea noului sezon de încălzire, Termoelectrica din Chișinău și CET Nord din Bălți vor conecta și reconecta la sistemele centralizate de încălzire peste 30 de instituții publice

  • 17 Octombrie 2023 09:24
Până la începerea noului sezon de încălzire, Termoelectrica din Chișinău și CET Nord din Bălți vor conecta și reconecta la sistemele centralizate de încălzire peste 30 de instituții publice

Până la începerea noului sezon de încălzire, Termoelectrica din Chișinău și CET Nord din Bălți vor conecta și reconecta la sistemele centralizate de încălzire peste 30 de instituții publice. Lucrările de punere în funcțiune urmează să fie finalizate până la data de 15 octombrie, anunță Ministerul Energiei.

În Chișinău vor fi reconectate la sistemul centralizat de termoficare 20 de clădiri publice, printre care sediile Serviciul Vamal și Centrului Național Anticorupție. La Bălți 20 de oficii teritoriale se vor încălzi în acest an cu agent termic centralizat. Printre sediile vizate sunt cele ale Biroului Vamal Nord, Centrului Multifuncțional Bălți, oficiile teritoriale ale Serviciul de Informații și Securitate, Centrul Național Anticorupție, Poștei Moldovei.

Acțiunea este rezultatul Hotărârii de Guvern nr. 489 din 12.07.2023, cu privire la implementarea unor măsuri de promovare a sistemului de alimentare centralizată cu energie termică, prin care li se recomandă instituțiilor publice să consume rațional resurse energetice, atât în contextul asigurării securității energetice a statului, cât și în ceea ce privește optimizarea de resurse financiare, inclusiv având în vedere asigurarea eficienței energetice și producerea energiei termice și electrice în regim de cogenerare.

Anul trecut, printr-o dispoziție a Comisiei pentru Situații Excepționale, s-au reconectat la sistemele centralizate de termoficare 24 de clădiri din Bălți și 8 imobile din Chișinău, inclusiv sediile Parlamentului și Președinției. Numai în cazul instituțiilor publice de la Bălți entitățile vizate au economisit în sezonul rece trecut aproximativ 3,2 milioane de lei, plus alte 10 milioane de lei economisite de Primăria Bălți. De asemenea, creșterea sarcinii termice a CET Nord a generat o producere suplimentară de energie electrică cu 5 mln. kWh.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău