Până în anul 2026, Republica Moldova și România vor avea nouă poduri construite și reabilitate peste râul Prut

  • 22 Noiembrie 2022 08:18
Până în anul 2026, Republica Moldova și România vor avea nouă poduri construite și reabilitate peste râul Prut

Secretarul general al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija, a participat la ședința grupurilor de lucru pe domeniul infrastructurii de transport, desfășurată la București, în contextul lucrărilor Comisiei mixte moldo-române pe domeniul transportului rutier, se arată într-un comunicat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

La masa discuțiilor cu oficialii români de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, au fost abordate subiecte ce țin de implementarea Acordurilor privind construirea și reabilitarea podurilor peste râul Prut. În particular au fost agreate aspecte ce țin de întreținerea podului Giurgiulești – Galați, dar și aspectele tehnice, financiare, juridice și organizatorice referitoare la construirea podurilor Ungheni (RO) – Ungheni (RM), Leușeni – Albița, Sculeni (RO) – Sculeni (RM), Cahul – Oancea.

De asemenea, părțile au convenit asupra construcției altor trei noi poduri peste râul Prut: Costești – Stânca; Leova – Bumbăta; Leca – Fălciu. În privința construcției Autostrăzii Unirii, oficialii din România au fost informați despre demersul Republicii Moldova, prezentat Comisiei Europene referitor la modificarea hărții rețelelor Trans Europene de Transport TEN-T, prin includerea în Rețea a Autostrăzii A8 Târgul Mureș – Iași – Ungheni, acesta fiind și punctul de conexiune a Republicii Moldova la rețeaua de Autostrăzi a Uniunii Europene,  până la Chișinău și în continuare până la Odessa  (Ucraina).

Totodată au fost discutate proiectele finanțate prin intermediul instrumentului european „Investiții în Conectivitate pentru Țările Parteneriatului Estic” (EPIC), care are drept scop acordarea suportului în elaborarea și definitivarea Proiectelor de dezvoltare a infrastructurii Țărilor Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova și Ucraina).

La final părțile au stabilit modalitățile de colaborare pentru preluarea experienței necesare în procesul transpunerii și implementării legislației europene, a aspectelor procedurale ale negocierilor de aderare pe capitolul Rețele transeuropene, precum și a mecanismului de pregătire a proiectelor pentru alocarea resurselor financiare din fonduri europene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău