Până în 2024, majoritatea liceelor din țară vor participa la un proiect Tekwill

  • 25 Noiembrie 2020 11:59
Până în 2024, majoritatea liceelor din țară vor participa la un proiect Tekwill

Până în 2024, peste 90% dintre liceele din toată țară trebuie să fie membre ale comunității „Tekwill în fiecare școală". Acesta este obiectivul principal al proiectului, lansat astăzi oficial, care își propune să dezvolte abilitățile copiilor/elevilor pentru ca aceștia să fie mai bine pregătiți pentru profesiile viitorului, transmite MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, pe termen lung, „Tekwill în fiecare școală" își propune să devină principalul furnizor de cursuri adaptate cerințelor pieței muncii și are ca misiune de a pune în valoare capitalul uman al Republicii Moldova și de a crește o generație de oameni care să creeze acasă produse și servicii care să răspundă provocărilor social-economice naționale și globale.

Crearea cursurilor a fost posibilă prin mobilizarea eforturilor financiare ale sectorului privat, a cetățenilor țării și a diasporei (în cadrul campaniei de finanțare participativă ale proiectului TwentyTu, a cărui start a fost dat în 2018), precum și a partenerilor externi de dezvoltare – Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova, Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Suedia. De asemenea, proiectul se bucură de sprijinul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC), prin Memorandumul de înțelegere.

„Tekwill investește și susține cu prioritate dezvoltarea și adaptarea programelor educaționale așteptărilor mediului de afaceri, care își doresc să atragă cât mai multe resurse umane calificate în domeniu. Mai mult, prin programele noastre ne dorim să contribuim la creșterea culturii și abilităților digitale inclusiv la nivel regional. Tocmai de aceea, am lansat proiectul „Tekwill în fiecare școală" care pregătește viitorii angajați pentru profesiile viitorului. Acum, ne dorim să creștem și să ne extindem și mai mult pentru ca să  oferim mai multe oportunități  elevilor de pe întreg teritoriul țării. Astfel, ne luăm angajamentul pentru ca până în 2024, 90% din toate liceele din întreaga țară să fie membre ale comunității „Tekwill în fiecare școală", a estimat Ana Chirița, directorul proiectului „Tekwill".

În cadrul proiectului, au fost donate 200 de laptopuri pentru profesorii care predau profesiile viitorului.

Pentru anul academic 2021-2022, programul „Tekwill în fiecare școală" urmează să se extindă și să includă noi discipline, precum și mai multe instituții de învățământ. Astfel, anul viitor, vor fi selectate 100 de instituții de învățământ secundar general, care vor putea oferi elevilor oportunitatea de a studia materii opționale, iar profesorilor – un program complex de dezvoltare profesională continuă, inclusiv integrarea unor metodologii inovative de predare și învățare în clasă. La fel, în anul 2021-2022 vor fi lansat noi cursuri, printre care: Inteligența Artificială, Proiectarea și Dezvoltarea Aplicațiilor Mobile, Antreprenoriat. Înscrierile pentru program au început deja, iar termenul limită pentru completarea formularelor de înregistrare este 22 februarie 2021.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir
Meteo Chișinău
9,96
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău