Palmierul care „detectează” diamantele în sol

  • 29 Iulie 2019 12:29
Palmierul care „detectează” diamantele în sol

Căutat și apreciat în toată lumea pentru frumusețea și valoarea lui, diamantul este un mineral nativ și în același timp o piatră prețioasă cu o duritate dintre cele mai ridicate.

Chimic vorbind, diamantul reprezintă una din formele de existență ale carbonului pur, celelalte fiind carbonul amorf (grafitul) și fulerenele.

Diamantul este o piatră pretioasă ce se găsește greu și se exploatează doar în anumite condiții, ceea ce face ca valoarea sa să fie cu atât mai mare pe piață.

Mineritul de diamante poate fi o adevărată provocare, însă nu și în prezența unei anumite plante, Pandanus candelabrum. Aceasta specie de palmier indică, de obicei, faptul că în subteran s-ar putea afla diamante.

Palmierul-”detector” de diamante crește numai în apropierea filoanelor de kimberlit, coșuri vulcanice cu o vechime de milioane de ani. Presiunea din interiorul filoanelor de kimberlit face ca acestea să fie locuri ideale pentru formarea diamantelor, iar depistarea lor tocmai a devenit mult mai ușoară.

Coșurile de kimberlit în care se găsesc diamante sunt greu de depistat fiindcă adeseori se află în zone izolate, masiv împădurite, unde exploatarea este dificilă. Dar, din fericire pentru industria diamantelor, s-a descoperit că tot acolo crește și Pandanus candelabrum.

Astfel, pentru depistarea solului bogat în diamante, căutătorii de astfel de pietre prețioase trebuie să dea de urma frunzelor lui Pandanus candelabrum.

Este o plantă ușor de găsit, deoarece atinge înălțimea de zece metri și arată ca un palmier țepos. Crește în întreaga Africă, dar și mai important este faptul că prosperă numai în vecinătatea coșurilor de kimberlit.

sursa: antena satelor

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
5,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Sun
3
Mon
1
Tue
2
Wed
3
Thu
2
Arhivă Radio Chișinău